Ondt i en tand

Følelsen og årsagen

Tandpine kan føles meget smertefuldt og mange vil beskrive det som den værst tænkelige smerte, da det kan give jag i både kæbe, nakke og helt op til ørerne. De typiske symptomer på tandpine er, at du har ondt, når du tygger, oplever at tanden er særligt følsom overfor varme eller kulde eller hvis du oplever, at der er hævelse omkring en tand. Oplever du en eller flere af ovennævnte symptomer vil det være nerven i tandens centrum, der fortæller at noget er galt.

At have ondt i en tand kan skyldes mange ting. Det vil oftest skyldes en form for infektion, og vi opfordrer dig til at kontakte tandlægen, så den egentlige årsag kan findes, og smerten dermed kan behandles.

At have ondt i en tand kan f.eks. også skyldes isninger, som opstår når du spiser en is, drikker noget varmt eller børster tænder. Oplever du isninger, når du er færdig med at børste tænder, kan det skyldes at en del af roden er blottet og det beskyttende lag af kalk er fjernet. Det beskyttende lag gendannes relativt hurtigt og smerten forsvinder igen.

Du kan læse meget mere om isninger i tænderne her.

Hvis du har smerte, der er lokale, jagende, stikkende og periodevise og som udløses, når du drikker eller når tænderne er i funktion på anden vis, så er nerven relativt meget påvirket, og du skal søge tandlæge.

I mange tilfælde kan den skadelige påvirkning udbedres af din tandlæge, og nerven falder til ro igen. Er nerven meget smertende og oplever du at varme drikke forværrer smerten, kan vi i værste fald have en situation, hvor nerven er så betændt, at du skal have den rodbehandlet eller fjernet. 

Det kan også skyldes, at du har tabt en fyldning i en tand eller at fyldningen er blevet løs. Det vil betyde, at nerven bliver blottet og dermed giver tandpine. Der er ikke noget, du selv kan stille op i sådan en situation, så her er det med at få bestilt en tid ved tandlægen.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu