Jeg har mistet en tand

Man kan måske fristes til at tænke, at så længe det er inde bagved man mangler en tand, så har det ikke betydning. Men tandlægen vil fagligt mene det modsatte, for det at mangle en tand betyder, at de øvrige tænder kan flytte sig og dermed kan kæbeleddet og muskulaturen blive påvirket.

Mangler du en tand, er det derfor altid vigtigt at du kommer forbi tandlægen, så det kan vurderes, hvorvidt tanden skal erstattes eller ej.

Behandling eller anbefaling

Implantat
Hvis det er en enkelt tand der skal erstattes, vil et implantat ofte være den bedste løsning. Selvom et tandimplantat er omfattende og tidskrævende, er det en holdbar og god løsning, da den ikke involverer andre tænder i munden.
Et implantat er en kunstig tandrod, der har form som en skrue, som sættes i selve kæbeknoglen og på skruen monteres en porcelænskrone. Tandrækken vil herefter igen være intakt og æstetisk vil du ikke kunne se forskel på implantatet og dine egne tænder.

Tandbro
Et andet alternativ til at erstatte en mistet tand er at lave en fastsiddende bro. Her får du samme gode tyggefunktion som ved implantatet og også samme naturtro udseende. En tandbro involverer nabotænderne til den mistede tand, da det er de to tænder, der bærer brokonstruktionen. En tandbro er derfor en god mulighed, hvis nabotænderne har større fyldninger, som trænger til at blive skiftet og dermed kan klares i samme ombæring. En tandbro vil også være en god mulighed, hvis tandsættet er svækket efter en paradentose. Når paradentosen er behandlet, kan broen medvirke til at skabe stabilisering.

Delprotese
Du kan også vælge at få en aftagelig delprotese, der erstatter de manglende tænder. Sådan en protese sidder fast med metalbøjler, der sidder omkring de nogle af de øvrige tænder. En delprotese skal tages ud og rengøres 2-3 gange dagligt, hvilket er et element, der skal med i overvejelserne.

Det vil altid være individuelt, hvad tandlægen anbefaler. Det vil afhænge af dine øvrige tænder.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu