Paradentose

Parodontitis – bedre kendt under navnet paradentose – er en betændelsestilstand/tandsygdom, der er opstået i tændernes støttevæv, hvilket resulterer i, at kæbeknoglen nedbrydes og tænderne dermed kan løsne sig.

Hvordan opstår parodontitis / paradentose?

Paradentose opstår, hvis dit tandkød i en længere periode har været betændt uden at blive behandlet. Tandkødsbetændelse kan opstå i alle aldre og kommer typisk til udtryk ved blødning under tandbørstning. Hvis dit tandkød er sundt, vil det komme til udtryk ved, at det sidder helt stramt om tanden, er lyserødt og lidt ujævn i overfladen og så bløder det ikke, når du børster tænder eller renser tænderne med tandtråd, mellemrumsbørster osv.

For at undgå tandkødsbetændelse skal tænderne ganske enkelt holdes rene. Det vil sige, at tænderne skal børstes morgen og aften med en almindelig tandbørste eller med en elektrisk tandbørste. Er du i tvivl om du har den rigtige børsteteknik og om din tandbørste passer til dine tænder, så spørg endelig din tandplejer eller tandlæge, næste gang du er på klinikken. Herudover anbefaler vi, at du dagligt bruger tandtråd eller mellemrumsbørster, da det ikke er alle bakterier, du kan fange med tandbørsten. Udover din egen indsats for en god mundhygiejne, så skal tænderne og tandkødet jævnligt undersøges hos tandlægen, så der blive gjort hovedrent engang imellem i form af en tandrensning typisk foretaget af tandplejeren.

Hvis skaden er sket, og tandkødsbetændelsen har fundet sted (som den gør ved rigtig mange mennesker), så vil tandkødet være hævet, rødt og ømt. Når der er tale om tandkødsbetændelse, har selve knoglen og fibrene omkring tanden ikke taget skade, så tandkødet kan typisk godt blive sundt igen. Tandkødsbetændelse opstår, hvis bakterierne får lov til at sidde på tænderne. Oplever du tandkødsbetændelse, er vores bedste råd, at du sætter grundigt ind med en god mundhygiejne og/eller kontakter din tandlæge for en tandrensning, så vil betændelsestilstanden forsvinde i løbet af ganske kort tid.

Tandkødsbetændelse, der ikke behandles i tide kan udvikle sig til paradentose, som findes i flere stadier. Derfor er det vigtigt at gribe tidligt ind ved at være omhyggelig med at fjerne tandsten og bakterier i tandkødslommen og afglatte rodoverfladen. Dette kan almindelig tandbørstning ikke klare, hvorfor regelmæssig tandrensning anbefales. Fjernes bakterier i tandkødsranden ikke, giver det anledning til, at de spreder sig til de dybereliggende væv i tandkødet og ved tandroden, hvilket bevirker, at kæbeknoglen langsomt nedbrydes. Det fæste, som kæbeknoglen sikrer vores tænder, kan ikke gendannes, hvis det først er mistet, og derfor er det vigtigt at behandle paradentose i så tidligt et stadie som muligt.

Paradentose kaldes på tandlægesprog også paradontose eller parodontitis og er en sygdom, som også går under betegnelsen ”de løse tænders sygdom”.

Symptomer

Paradentose giver sjældent synlige symptomer, og derfor kan den udvikle sig til at være yderst fremskreden, før man selv bliver opmærksom på, at der er noget galt. Det er derfor vigtigt at besøge din tandlæge regelmæssigt, da røntgenbilleder og en tandundersøgelse kan afsløre forstadier til sygdommen. Hermed er det muligt at stoppe udviklingen og bevare kæbeknoglen.

Paradentose

Behandling af paradentose

For at finde den rette behandling af paradentose, er det nødvendigt, at vi foretager en grundig undersøgelse med måling af tandkødslommerne. Behandlingen planlægges ud fra en vurdering af blandt andet tandkødslommernes dybde, der indikerer hvor meget kæbeknoglen er nedbrudt. Som regel består en behandling af en udvidet tandrensning med rensning og afglatning af tændernes rodoverflade (tandrodsrensninger). Desuden er en central del af behandlingen, at vi vejleder i korrekt tandpleje derhjemme. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at fjerne bakterierne i tandkødslommer operativt. Dette vil altid foregå under lokalbedøvelse, så du ikke oplever smerter.

Hvad kan du selv gøre

Lider du af paradentose, er det vigtigste du selv kan gøre:

  • Stoppe med at ryge. Rygere har større risiko for at udvikle paradentose i forhold til ikke-rygere. Det første røgen kommer i kontakt med er mundhulen. Mange rygere er bekymret for misfarvningerne, som cigaretterne forsager, men fra et tandlægefagligt synspunkt er det langt fra det største problem ved rygning. Er du ramt af paradentose og fortsætter du dine rygevaner, så forværres sygdommen væsentligt og knogletab og mistede tænder kan blive en realitet.
  • Vær opmærksom på god mundhygiejne. Tag en god snak med din tandlæge eller tandplejer omkring valget af tandbørste, der passer til netop dine tænder og tandkød. Få en grundig vejledning i, hvordan du børster dine tænder rigtigt og få vejledning til valget af tandtråd eller mellemrumsbørster.

Har du mistanke om paradentose eller lider du af tandkødsbetændelse, så book en tid hos din tandlæge allerede nu. 

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu