Hvad betyder mine symptomer?

Find dine symptomer og mulige årsager til dem her
Det isner i tænderne

De fleste mennesker har oplevet at få isninger i tænderne, når de spiser noget koldt – og det er ganske almindeligt at opleve indimellem.

Er det derimod en tilbagevendende og daglig oplevelse, kan det indikere, at dine tandhalse er blottede grundet forkert børsteteknik, eller at din emalje er ødelagt på grund af syreskader, så du ikke længere har emaljens gode beskyttende egenskaber.

Isninger kan også skyldes caries eller at du har et hul i tanden. Derfor anbefaler vi at få et tjek hos din tandlæge.

Mit tandkød bløder lidt, når jeg børster tænder

Bløder dit tandkød over en længere periode i forbindelse med din tandbørstning, kan det være et tegn på, at du har tandkødsbetændelse, og bliver den ikke behandlet, kan det resultere i, at du får sygdommen paradentose.

Kontakt derfor din tandlæge, som kan foretage en undersøgelse og finde årsagen til dit blødende tandkød.

Jeg har små blister i munden

Det er desværre ret almindeligt at få blister (kaldes også after) i munden. Årsagen er ukendt, men man ved, der er en arvelig tendens. Sårene, som kan variere i størrelse og antal, kan gøre temmelig ondt, men de smitter ikke, er ikke farlige og de heler af sig selv i løbet af nogle dage.

Du kan mindske udbruddene ved altid at bruge en tandpasta uden skummemidlet natriumlaurylsulfat og sørge for at styrke dit immunforsvar ved at tage tilskud af gode vitaminer og mineraler.

Har du fået blister, der gør særlig ondt, kan du desinficere sårene med Klorhexidin.

Jeg synes, at jeg har lidt dårlig ånde

Hvis du har dårlig ånde, der ikke blot er forbigående skyldes det i de fleste tilfælde, mangelfuld mundhygiejne, hvor tænder og tandkød ikke rengøres dagligt. Dårlig ånde kan også skyldes tandkødsbetændelse, paradentose, mundtørhed og infektion.

Det er derfor en god ide at få det undersøgt hos tandlægen, der kan finde årsagen bag din dårlige ånde og sikre dig den rette behandling.

Mine tænder er blevet gullige

Det er ganske naturligt, at tænderne bliver mere gullige med alderen. Der kan dog være andre årsager til, at dine tænder er misfarvede. Mangelfuld mundhygiejne kan være årsagen bag, ligesom indtag af farverige mad- og drikkevarer, kan give misfarvninger. Er du ryger vil dette også give misfarvninger på tænderne og med tiden gøre dem mere gullige.

Grundig tandbørstning to gange dagligt er den bedste måde at undgå at få yderligere misfarvninger på tænderne, mens tandrensning og tandblegning kan gøre dine tænder hvidere igen, når de først er blevet misfarvet.

Hvide pletter på tænderne

Der kan være flere årsager til at du har hvide pletter på tænderne. Det kan skyldes, at emaljen på den blivende tand er blevet skadet under dannelsen, hvis du fx har slået din mælketand.

En anden årsag kan være begyndende caries, som er opstået, hvis du i en periode har haft dårlig mundhygiejne. Det kan fx være i forbindelse med tandregulering, hvor det kan være svært at holde godt rent.

Har du hvide pletter generelt på tænderne, kan det måske også skyldes dental flourose, hvis du i en periode i barndommen har haft for højt indtag af flour i af enten tandpasta eller i drikkevandet.

Besøg din Oris tandlæge, hvis du gerne vil have undersøgt årsagen til dine hvide pletter på tænderne, og hør om hvilken behandling vi vil anbefale.

Jeg har tandpine

Der kan være mange årsager til, at du har fået tandpine, og det vil som regel altid være nødvendigt at få en undersøgelse hos tandlægen. De mest almindelige årsager til tandpine er, at der er et stort ubehandlet hul i en tand (caries), at der er gået betændelse i en tandnerve eller der er opstået betændelse i tandkødet i forbindelse med frembrud af en visdomstand.

Da der kan være flere årsager til tandpine, er det vigtigt, at du får foretaget en undersøgelse hos tandlægen, der kan finde den rette behandling.

Smerter ved tygning
Har du smerter i eller omkring en tand, når du tygger, kan der være flere årsager til det. Det kan blandt andet skyldes, at du har en revne i en tand, eller at tanden er uhensigtsmæssigt belastet, eller for eksempel hvis en fyldning, der er for høj. Ved smerter i forbindelse med tygning, er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge, som kan undersøge dine tænder og finde årsagen til dine smerter.

Hvis du har behov for akut tandbehandling?

Hvis du har behov for akut tandbehandling uden din ORIS kliniks normale åbningstid, kan du kontakte tandlægevagten i din region. Du kan finde praktiske informationer om tandlægevagten her >>

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu