Søvnapnø

Søvnapnø bør behandles

Snorken er ikke blot generende for partnere, men det kan også medvirke til at man vågner uoplagt og har følelsen af konstant træthed dagen igennem. Snorken er i sig selv ikke farligt, men i nogle tilfælde kan snorken være en del af sygdommen søvnapnø, hvor der opstår pauser i vejrtrækningen under søvn, fordi luftvejene bliver blokeret.

At have søvnapnø kan være alvorligt for kroppen, idet hjernen ikke får ilt nok og søvnen dermed afbrydes konstant. Det kan påvirke helbredet, idet sygdommen dels har indvirkning på de kognitive funktioner som f.eks. koncentration og hukommelse, men også er forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper og overvægt.

Det vurderes, at op mod 300.000 danskere lider af søvnapnø, men at kun ca. 80.000 har fået stillet diagnosen. Der er således mange danskere, der har sygdommen uden at vide det.


Mange lider af søvnapnø uden at vide det

Vi ved, at søvnapnø øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, og desværre opdager mange først deres søvnapnø, når de kigger en anden sygdom i øjnene. Og det er for sent. Det mener Rune Frandsen, der er overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/ Glostrup Hospital, samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin.


Søvnapnø kan og bør behandles. Ubehandlet søvnapnø kan være farligt og medføre følgesygdomme.Hør Lars Skov fortælle mere om søvnapnø og behandling med tandskinne


Mike Marschall har haft søvnapnø i flere år, men er nu behandlet. Hør Mike fortælle hvad det har betydet for ham … og for hans kone.

Natlige symptomer

  • Uregelmæssig høj snorken
  • Pauser i vejrtrækningen under søvn
  • Sveder og skal op og tisse om natten
  • Vender og drejer sig i sengen og slår ud med armene
  • Kvælningsanfald og opvågninger

Daglige symptomer

  • Svært ved at vågne, morgenhovedpine
  • Træthed, tendens til søvnanfald ved inaktivitet
  • Koncentrations og hukommelsesproblemer
  • Øget irritabilitet, kort lunte
  • Nedstemthed – depression

Det er vigtigt at sige, at man godt kan lide af søvnapnø uden at have alle ovenstående symptomer. Er du i tvivl om du har symptomerne, så kan det være en idé at prøve at bede din partner notere symptomerne om natten. Mange søvnapnø patienter bemærker ikke selv symptomerne.

Når du kommer til tandlægen med mistanke om søvnapnø vil en udredning samt evt. behandling ske i tæt samarbejde med en øre, næse, halslæge. Behandlingen af søvnapnø foregår med en specialfremstillet skinne, som du sover med om natten.


Kontaktformular vedr. søvnapnø

Udfyld formularen, hvis du ønsker at høre mere om søvnapnø/tandskinne.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu