Snorken er ikke blot generende for partnere, men det kan også medvirke til at man vågner uoplagt og har følelsen af konstant træthed dagen igennem. Snorken er i sig selv ikke farligt, men i nogle tilfælde kan snorken være en del af sygdommen søvnapnø, hvor der opstår pauser i vejrtrækningen under søvn, fordi luftvejene bliver blokeret.
At have søvnapnø kan være alvorligt for kroppen, idet hjernen ikke får ilt nok og søvnen dermed afbrydes konstant. Det kan påvirke helbredet, idet sygdommen dels har indvirkning på de kognitive funktioner som f.eks. koncentration og hukommelse, men også er forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper og overvægt.
Det vurderes, at op mod 300.000 danskere lider af søvnapnø, men at kun ca. 80.000 har fået stillet diagnosen. Der er således mange danskere, der har sygdommen uden at vide det.
Vi ved, at søvnapnø øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, og desværre opdager mange først deres søvnapnø, når de kigger en anden sygdom i øjnene. Og det er for sent. Det mener Rune Frandsen, der er overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/ Glostrup Hospital, samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin.
Det er vigtigt at sige, at man godt kan lide af søvnapnø uden at have alle ovenstående symptomer. Er du i tvivl om du har symptomerne, så kan det være en idé at prøve at bede din partner notere symptomerne om natten. Mange søvnapnø patienter bemærker ikke selv symptomerne.
Når du kommer til tandlægen med mistanke om søvnapnø vil en udredning samt evt. behandling ske i tæt samarbejde med en øre, næse, halslæge. Behandlingen af søvnapnø foregår med en specialfremstillet skinne, som du sover med om natten.
Udfyld formularen, hvis du ønsker at høre mere om søvnapnø/tandskinne.