Jeg har en revne i min tand

Følelsen og årsagen

Du kigger dig måske i spejlet og ser at din ene tand har en mørk streg, der liner en revne? Bare rolig, det er ikke nødvendigvis en revne. Emaljen på tanden er ligesom porcelæn på en kop, hvor der godt kan være en revne i glasuren uden at hanken er ved at falde af. Det er altså helt normalt at der med tiden kommer lidt små revner i emaljen, og det er ikke nødvendigvis noget der skal behandles. Nogle gange skal tanden blot poleres, så misfarvningen bliver minimeret og så er det alene af æstetiske årsager.

De revner som tandlægen er opmærksomme på, er revner der starter inde i selve fyldningen og løber ud i tanden. Disse revner kaldes infraktioner på tandlægesprog, og dem vil du ikke kunne få øje på ved at kigge dig selv i munden. Du vil dog kunne mærke smerte, hvis du f.eks. tygger i en hård lakrids med en tand der har en revne. Der er ikke noget, du selv kan stille op, men vi opfordrer dig til at komme til tandlægen, hvis du har smerter i tænderne.

Vi ser ofte, at tænder med store fyldninger har større risiko for at revne. Det er også en af grundene til, at vi ofte anbefaler at få skiftet de store gamle sølvfyldninger, så vi mindsker risikoen for at tanden revner.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu