Desværre er det ikke altid muligt for alle at bevare samtlige af vores naturlige tænder gennem hele livet, og her kan en protese være en flot løsning for erstatning af mistede tænder.
Der findes forskellige typer proteser, afhængigt af hvor mange tænder, der skal erstattes, styrken af det resterende tandsæt, materialevalg og økonomi.
En delprotese er aftagelig og velegnet hvis der mangler én eller få tænder i over- eller undermunden. Protesen fremstilles som et støbt stel, der kan påsættes de eksisterende sunde tænder ved hjælp af bøjler. Ved at hæfte bøjlerne på de resterende tænder, overføres en del af trykket i forbindelse med tygningen til disse tænder, og således undgår man, at gummen belastes så hårdt, at den svider. Ydermere er denne løsning med til at gøre protesen naturtro, da den effektivt holdes på plads.
En helprotese erstatter et helt tandsæt og er derfor velegnet såfremt du er tandløs eller har tænder der så skadet, at de ikke kan reddes og bevares.
Proteserne fremstilles af en klinisk tandtekniker, som er specialist i protesebehandlinger.
Protesen fremstilles i naturtro materialer og udformes og placeres, så den ser meget naturlig ud. Når du konsulterer en af vores tandlæger, vil du blive rådgivet om de forskellige løsninger, og hvilken der egner sig bedst til dig og din situation. Du kan også opsøge en klinisk tandtekniker for dialog og rådgivning om den bedste løsning.
I ORIS Tandlægerne har vi sat os for, at vi vil udnytte vores fælles styrker til at sikre patienterne bedre og mere tandsundhed for pengene. Implantatoperationer er et område, hvor branchen traditionelt har beregnet den samme pris for indgrebet uanset om det er enkelt eller meget komplekst.
Ikke alle patienter er ens, og ikke alle behandlinger er lige lette eller svære at foretage. Det mener vi, skal afspejles i den pris, du som patient betaler. Det er fair både for dig og for os.
Det er vigtigt, at du dagligt husker at rengøre din protese med en protesebørste, vand og uparfumeret sæbe. Her børstes alle flader, men særligt dem, der vender op mod ganen og gummen for således at forhindre, at der opstår svampeinfektioner under protesen.
Yderligere bør du regelmæssigt gå til tandlæge, så vi har mulighed for at kontrollere både protesen og gummens tilstand. Her undersøger vi blandt andet, at der ikke er opstået et tryksår eller lignende grundet protesen.
Vi oplever ofte, at patienter med almindelige proteser har vanskeligt ved at spise, tale og grine. En fastsiddende tandprotese giver dig mulighed for at få din livskvalitet tilbage uden at du skal bekymre dig om din protese.
Langt de fleste vælger at leve med løse proteser på grund af den høje merpris, der traditionelt har været forbundet med den rigtige løsning: At få protesen gjort fast med tryklås på implantater.
Behandlingen foregår oftest i tæt samarbejde med en klinisk tandtekniker, som er specialist i protesebehandlinger, hvor tandlægen/kirurgen varetager implantatbehandlingen.
I videoen kan du høre vores patient Grethe fortæller: ”Nu kan jeg tygge min mad, og jeg skal ikke tænke på, hvad jeg går ud i byen og spiser. Før kunne folk ikke forstå hvad jeg sagde, men det kan de nu – og jeg smiler igen uden at skulle gemme mig bag hænderne. Så det, at jeg har fået fastsiddende tandprotese, har givet mig både mit selvværd og min selvtillid tilbage”.
Behandlingen i videoen er foretaget i samarbejde med en klinisk tandtekniker, som har fremstillet tandproteserne.
Fastgørelse af en protese på implantater ved hjælp af tryklåse er ikke så besværligt, som det måske kan lyde. En moderne implantatbehandling er meget forudsigelig og sikker. Det er en behandling som erfaringsmæssigt øger patienternes livskvalitet betydeligt.
Behandlingen sker ofte i samarbejde med en klinisk tandtekniker, hvis speciale er selve protesen. Er protesen slidt, skal der formentlig laves en ny for at sikre et godt resultat, der kan holde i mange år.
Behandlingen starter med en screening, hvor der tages de nødvendige røntgenbilleder for at kunne give et prisoverslag.
Første del af behandlingen går ud på at montere implantaterne i kæben. Dette tager ca. én time og foregår med lokalbedøvelse. Når disse er isat, skal kæben have tid til at hele, og implantatet skal opnå den nødvendige styrke til at få fastmonteret tryklåsen. Dette tager mellem 3-6 måneder, og i denne periode skal du fortsætte med at bruge din protese som normalt.
Efter helingsperioden monteres de dele, der skal låse protesen fast til implantatet. Herefter kan protesen nu klikkes på, hvorved dens funktion forbedres, og den vil føles mere fast.
En helprotese i overkæben sidder oftest bedre fast end en helprotese i underkæben. På grund af ganens udformning kan protesen i overkæben nemlig sætte sig fast som en sugekop. For en god prognose anbefales minimum to implantater med tryklåse i underkæben og fire implantater på tryklåse i overkæben, da vi fra naturens side har en ringere knoglekvalitet i overkæben.
Hvis den aktuelle protese er gammel og slidt, eller ikke længere passer optimalt til gummen, er det nødvendigt med en ny protese. Nogle gange kan man nøjes med en underforing af protesen – en såkaldt rebasering.
Selvom protesen kan fastgøres med tryklås, skal den stadig ud hver dag for rengøring, ligesom også implantaterne skal rengøres dagligt.
Ønsker du at høre mere om de forskellige behandlingsmuligheder, er du meget velkommen til at kontakte en af vores tandlægeklinikker eller booke en konsultation hos en af ORIS tandlægerne.
Udfyld formularen, hvis du ønsker at blive kontaktet angående proteser
Hvis du oplever symptomer, som ikke drejer sig om tandproteser, har vi udvalgt noget af det, vi ofte hører fra vores patienter. For hvert symptom kan du finde en mulig forklaring og en vejledning til hvordan du skal forholde dig – gå til symptomer