Jeg har mistet flere tænder

Jo flere tænder, du mangler, desto mere kritisk.  Hvis du f.eks. mangler for mange kindtænder, så mangler du støtte til tandsættet, og det kan flytte de øvrige tænder ud af stilling. Men det kan også ændre din kæbestilling, hvilket kan give ændret sammenbid og evt. påvirke læberelationen. Det kan f.eks. ses som forandrede og smallere læber og dermed et anderledes udseende. Når læberelationen bliver påvirket, vil du typisk opleve små synlige streger i siden af munden, og disse bliver let irriteret af det spyt, der naturligt vil være, og dermed får de et rødligt udtryk. Helt konkret betyder en forandret læberelation, at nogle oplever, at det er svært at lægge læbestift på de smalle læber.

Hvis du mangler flere tænder, vil det være op til dig, om du ønsker noget fast eller noget aftageligt. Man kan vælge en aftagelig løsning, som vil være mindre omkostningstung, sammenlignet med en fastsiddende løsning. Tandlægen vil starte med at kigge på de øvrige tænder i munden samt vurdere, hvilke løsninger der passer bedst til netop dig. Når der laves en kompleks behandling, er det afgørende at patienten har interesse i at vedligeholde det efterfølgende, så det bliver en god og holdbar løsning på lang sigt.

Behandling eller anbefaling

Implantat
Hvis der er en enkelt eller to tænder, der skal erstattes, vil et implantat være en rigtig god løsning. Selvom et tandimplantat er omfattende og tidskrævende, er det en holdbar og god løsning, da den ikke involverer andre tænder i munden.

Et implantat er en kunstig tandrod, der er en slags skrue, som sættes i selve kæbeknoglen og på skruen monteres en porcelænskrone. Tandrækken vil herefter igen være intakt og æstetisk vil du ikke kunne se forskel på implantatet og dine egne tænder.

Tandbro
Et andet alternativ til at erstatte de mistede tænder er at lave en fastsiddende bro. Her får du samme gode tyggefunktion som ved implantatet og også samme naturtro udseende. En tandbro involverer nabotænderne til den mistede tand, da det er de to tænder, der bærer brokonstruktionen. En tandbro er derfor en god mulighed, hvis nabotænderne har større fyldninger, som trænger til at blive skiftet og dermed kan klares i samme ombæring.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu