Tandsundhed

Viden og artikler om tandsundhed
og sammenhængen med kroppens
generelle sundhed

 

 

Hos ORIS Tandlægerne tror vi på, at tandsundhed er meget mere end blot at undgå huller i tænderne. Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Vi ved nemlig, at den almene sundhed er tæt for- bundet med tandsundheden. Mange er måske ikke fuldt opmærksomme på, hvor stor en del af kroppens samlede funktion der udspringer fra munden. Vi er overbeviste om, at en større indsigt vil medføre større interesse for egen sundhed.

Du kan læse hele magasinet ved at åbne pdf’en her. Du kan også læse artiklerne her på siden. Indholdet i magasinet og her på siden er det samme.


Alle kan have tandlægeskræk

Man skulle tro, at Kristina Schou Madsen ikke var bange for noget. Men det er hun. Hun har nemlig tandlægeskræk ligesom rigtig mange andre danskere. Kristina har altid udskudt tandlægetiderne. Tanken om, at nogen skulle rode i hendes mund, gjorde hende utryg.


Huller i tænderne

Vi ved, at sund og varieret kost og god mundhygiejne giver mindre caries. Hos de unge er det særligt energidrikke og usund kost, der er nogle af synderne til huller i tænderne


Mundhulebakterier kan rejse rundt
i hele kroppen

I det danske sundhedssystem er tænderne adskilt fra resten af kroppen, men intet kunne være mere forkert, mener danske Wenche Borgnakke, der er seniorforsker ved University of Michigan. En række studier fastslår nemlig, at sygdom i munden og sygdom i kroppen gensidigt kan påvirke hinanden.


Fra mund til mavesår, leddegigt og Alzheimers sygdom

Det stærkeste videnskabelige grundlag for en forbindelse mellem mundens sundhed og kroppens generelle sundhed er ifølge Wenche Borgnakke i diabetes, men der er også stigende evidens for, at bakterierne i de dybe tandkødslommer har indflydelse på andre sygdomme.


Parodontitis kan forværre diabetes – og omvendt

I 2012 deltog Wenche Borgnakke i en ekspertgruppe, hvor de undersøgte, om parodontitis har tilsvarende indflydelse på diabetes og blodsukkerkontrollen. Resul- tatet var klart: Parodontitis øger blod- sukkerniveauet hos mennesker både med og uden diabetes.

Spyt
– en vidunderlig væske

For de fleste er spyt en væske, som man ikke tænker synderligt meget over. Men ifølge seniorforsker ved University of Michigan, Wenche Borgnakke, er spyt en vidunderlig væske med meget stor betydning.

Parodontitis kan behandles

Ca. 40 procent af Danmarks voksne befolkning – svarende til over 2,3 millioner mennesker – lider af varierende grader af parodontitis, men kun omkring 12-14 procent er i behandling. Det viser et studie fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet fra november 2021. Vi har derfor at gøre med en sygdom, som rammer rigtig mange danskere, og som kan have stor påvirkning på kroppens øvrige helbred.


Gå til tandlægen
med ro i maven: Sådan kan du afhjælpe din tandlægeskræk

Hvis man lider af svær tandlægeskræk, opfordrer Lars Roed Andersen til at søge hjælp til behandling af angsten. Det handler nemlig ikke kun om tænderne, når man går til tandlæge. Det handler også om at sikre
en sund krop og god livskvalitet.

Forstå dit tandlægebesøg

Hvem møder du på tandlægeklinikken?

På en traditionel tandlægeklinik møder du, udover receptionisten, en tandlæge, tandplejer, klinikassistent og som regel også en klinik- assistentelev.

Er du rød, gul eller grøn?

Sundhedsstyrelsen står bag retningslinjer, der siger, at alle patienter skal kategoriseres som enten rød, gul eller grøn.

Hvilke tilskud kan man få til sin tandlægeregning?

Det kan være svært at finde ud af, hvilke tilskud, der kommer fra regionen, og hvilke man får fra Sygeforsikringen “danmark” – og hvad forskellen egentlig er.

Forstå din regning fra tandlægen

Hvad betyder ydelsesnummer, ydelse, sikredes andel, sygesikringens andel og antal måneder. Og hvor finder man det på sin regning?

Hvad betyder tandlægens mange forkortelser og ord?

Du har måske prøvet at læse din regning fra tandlægen og givet op, fordi det vrimler med forkortelser og fagtermer.

3+ og-4 flade et og tre… Men hvad betyder det?

Du har måske prøvet at ligge i tandlægestolen og lyttet på tandlægens mange forvirrende tal og ord. Men tællemetoden er en dansk opfindelse, som faktisk er ret simpel at lære.

Røntgenbilleder nu igen … og er det ikke farligt?

De mængder stråling, man får i forbindelse med røntgenbilleder, anses for så små, at der ikke kan registreres en skadelig effekt.

Snorken
– et forstyrrende element i søvnen

Snorken og dårlig søvn behøver ikke vare evigt. Løsningen kan være en snorkeskinne, som afhjælper din snorken.


Få et smil, du med glæde viser frem

Desværre er det ikke alle, der er glade for deres smil. Med æstetisk tandretning kan tænderne blive rettet uden brug af synlig bøjle eller ”togskinner”.


Elektrisk tandbørste
eller almindelig tandbørste?

Hvad er den rigtige børsteteknik?

Mange lider af søvnapnø uden at vide det

Vi ved, at søvnapnø øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, og desværre opdager mange først deres søvnapnø, når de kigger en anden sygdom i øjnene. Og det er for sent. Det mener Rune Frandsen, der er overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/ Glostrup Hospital, samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin.

Har du mistet en eller flere tænder?

Hvis du mangler for mange kindtænder, så mangler der støtte til tandsættet, hvilket kan rykke de øvrige tænder ud af stilling. Men det kan også ændre din kæbestilling og give ændret sammenbid og påvirke læberelationen.
Der findes flere naturtro løsninger til at erstatte de manglende tænder.

Implantat med krone

Har du mistet en tand, vil den rigtige løsning ofte være et tandimplantat med en krone. Det sikrer dig samme funktionsevne og udseende, som du kender fra naturlige tænder.

Tandbro

Et andet alternativ til erstatning af manglende tænder er en fastsiddende tandbro. Her får man samme gode tyggefunktion som ved implantatet og også samme naturtro udseende. 

Protese

Der findes forskellige typer proteser (tidligere kaldet gebis). Tandproteser holdt fast med implantater er en god erstatning for mistede tænder.

Din tandlægeregning kan deles op i mindre bidder

Står du overfor en større tandbehandling, og virker beløbet på regningen uoverskueligt? Så kan det være en mulighed at søge om finansiering via Sundhed+, som specialiserer sig i finansiering af tandlægebehandlinger.

EN AF VERDENS NORDLIGSTE TANDLÆGER
EN TANDLÆGES FORTÆLLING

“Der er kommet en fanger ind fra en af de nordlige bygder med en skudskade i hovedet” lød stemmen i telefonen. Det var vagtsygeplejersken fra hospitalet, der ringede. Hun fortsatte: “Lægen siger, du gerne må komme op på hospitalet med det samme.”

Regelmæssige tandlægebesøg betaler sig

Ifølge Danmarks Statistik går kvinder hele livet igennem hyppigere til tandlæge end mænd. Et adfærdsmønster, vi ser lignende hos den praktiserende læge. Men kvinderne har glæde af deres hyppige besøgsfrekvens – både i forhold til tandsundheden og pengepungen.

Hvad betyder symptomerne

Find dine symptomer og mulige årsager til dem her. For hvert symptom kan du finde en mulig forklaring og en vejledning til hvordan du skal forholde dig.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu