Snorken

Snorken er meget udbredt i Danmark, og I flere parforhold er det et meget italesat emne, fordi det generer nattesøvnen for partneren. Statistikken siger, at mænd snorker mere end kvinder og at hyppigheden stiger frem mod 60 års-alderen, men snorken opleves i alle aldre, og er du en af dem der døjer med snorken, så er du ikke alene. Der findes heldigvis en meget simpel løsning på problemet: en snorkeskinne.

En snorkeskinne er en skinne, der specialfremstilles til dig, som du sover med om natten. Den virker på den måde, at den holder kæben i en position, der sikrer en optimal og naturlig gennemstrømning af luft. Kan en snorkeskinne være en løsning for dig, så kontakt din nærmeste ORIS Tandlæge og få en snak om mulighederne.

Det er vigtigt at skelne mellem snorken og søvnapnø, da snorken er ufarligt, mens søvnapnø kan medføre risiko for følgesygdomme.

Poul Kirketerp fortæller om snorkeskinner

Snorkeskinne

Hvis du har snorken, kan vi hjælpe dig hos ORIS Tandlægerne. I filmen kan du høre en tandlæge fortælle om de forskellige typer snorkeskinne samt hvordan de fungerer.

Du er meget velkommen til at os, hvis du ønsker at høre mere.

Hvad er snorken?

Du kender sikkert den velkendte albue i sidebenene. Eller også er du den, der uddeler albuer, når du igen er blevet vækket af partnerens snorken. Lydene kan være voldsomme og har en tendens til at forstyrre søvnen hos både ens partner og en selv. Snorken er kort fortalt en lyd, der opstår, når luften under vejrtrækningen får vævet i svælget til at vibrere.
Svælget er et muskulært rør, som løber fra bagerst i næsehulen ned til strubehovedet.

Når man sover, slapper muskulaturen af, og det betyder mindre plads i svælget under vejrtrækningen. 

Det anslås, at hver fjerde dansker snorker regelmæssigt. Jo ældre man bliver, desto større er risikoen for, at man snorker. Det skyldes, at vævet i svælget bliver slappere med alderen, og der kan også være en stigende tendens til overvægt med alderen.

Hvad skyldes snorken?

Overvægt
Alle mennesker kan snorke fra tid til anden, og der findes flere faktorer, der kan påvirke snorken. En hyppig årsag til vedvarende snorken er overvægt. Det skyldes, at fedtvævet sætter sig dels på halsens yderside og dels imellem svælgets muskler, og dermed bliver svælgets diameter mindre. Derfor vil det være vanskeligere for luften at passere gennem luftvejene. En tommelfingerregel siger, at et halsmål på mere end 41 cm for kvinder, og 43 cm for mænd, vil forøge risikoen for snorken.

Rygning og alkohol
Hvis man ryger eller indtager alkohol, har man større tilbøjelighed til at snorke. Rygning kan medføre irritation af vævet i luftvejene samt forårsage næsetæthed, som gør, at luften har sværere ved at passerem gennem næsen. Alkohol påvirker spændingen i muskulaturen i og omkring luftvejene, og derfor oplever mange, at snorken opstår efter indtagelse af alkohol.

Forstørrede mandler eller polypper
En hyppig årsag til snorken, særligt hos børn, er forstørrede mandler eller polypper. Det kan også skyldes en tilstoppet næse, som øger tendensen til at trække vejret gennem munden og dermed øger risikoen for at snorke.

Alkohol og rygning
Mange oplever måske at partnerens snorken forværres efter alkohol. Når man er påvirket af alkohol, nedsættes spændingen i muskulaturen i og omkring luftvejene. Rygning medfører irritation af vævet i luftvejene og dermed bliver luftvejene besværet.

Arvelige forhold
Snorken kan være arveligt betinget grundet anatomiske forhold i luftvejene som f.eks. stor tunge, lang drøbel eller stort overbid. Hvis man eksempelvis har en stor tunge, vil den naturligt falde bagud i munden og derved begrænse luftvejene.

Læs mere
Læs mere om snorken på Søvnlabs hjemmeside: https://soevnlab.dk/snorken/

En snorkeskinne kan afhjælpe problemet

snorkeskinne

Snorken og dårlig søvn behøver ikke vare evigt. Løsningen kan være en snorkeskinne, som kan afhjælpe din snorken. Snorkeskinnen holder din underkæbe i fremskudt position hele natten. Det vil betyde, at lufttilstrømningen ned til den øverste del af svælget øges. Biddet vil blive hævet af skinnen, så vævet omkring halsen strammes op. Vævet vil derfor ikke længere blafre, når luften passerer igennem og dermed vil lydene fra svælget fjernes.

En snorkeskinne kan specialfremstilles, så den passer til den pågældende person, og skal blot bruges i nattetimerne. Det anbefales, at man sover med den hele natten for at få den bedste funktion.


Hvilken snorkeskinne er bedst?

Da snorken er meget udbredt, findes der et utal af snorkeskinner, næseklemmer, næsetape og lignende. Vi opfordrer til, at man søger professionel rådgivning hos sin læge, øre, næse – og halslæge eller hos en tandlæge, der er uddannet i søvn. Det sikrer, at du får en individuel tilpasset løsning, som passer til netop din situation, og så du forhåbentlig opnår det bedste resultat.

Hos ORIS Tandlægerne samarbejder vi udelukkende leverandører, der har skinner, der har dokumenteret medicinsk behandling af snorken og søvnapnø. Vi benytter bl.a. skinnen fra SomnoMed, som er en individuel fremstillet tandskinne, der laves ud fra patientens bideaftryk. Skinnen dækker alle tænder i overkæben og underkæben, men fordelen ved skinnen er at brugeren kan åbne og lukke munden samt tale og drikke med skinnen i munden. Den er digitalt fremstillet, så dermed opnår man en høj grad af præcision. Den er beklædt med en såkaldt SMH B-Flex materiale, som giver en god komfort for brugeren.

Vi benytter også tandskinnen Narval CC, som er en lille og let tandskinne, der produceres af RedMed. Den fremstilles digitalt via en intraoral scanner. Fremstillingen af skinnen foregår ved 3D print og et tyndt og let design, men som samtidig i et stærkt materiale.

snorkeskinne

Tandlægen laver en faglig vurdering af dit behov og sammen finder I den snorkeskinne, der er den rigtige løsning for netop dig.

Gode råd

  • Frisk luft i soveværelset
  • Undgå høje temperaturer under søvn
  • Vægttab kan hjælpe
  • Undgå alkohol før sengetid
  • Rygestop kan hjælpe

Snorken er et af symptomerne på søvnapnø, som diagnosticeret og ubehandlet kan medføre følgesygdomme. Døjer man med snorken, kan det derfor være en god idé at få lavet en søvnregistrering hos en øre-, næse- og halslæge.

Hvad gør en snorkeskinne?

En snorkeskinne sørger for, at din underkæbe har en mere gunstig position, når du sover, så luftvejene ikke kollapser under søvnen. En søvnuddannet tandlæge kan ud fra en mindre klinisk undersøgelse vurdere, hvor langt underkæben skal flyttes frem under søvnen for at du undgår snorken. Det er en simpel proces med stor virkning.

Kan man købe snorkeskinne på apoteket?

Man kan købe snorkeskinner på apoteket, ligesom man også kan finde et hav af andre produkter, der har til formål at afhjælpe snorken. Der findes næsetape, næseklemmer og lignende. Vi opfordrer dog altid til, at man rådfører sig med en fagperson, inden man investerer penge i diverse produkter. Køber du snorkeskinner på apoteket eller andre steder på internettet, vil det ofte være en billigere løsning, men til gengæld fremstilles skinnen ikke efter din mund og dit tandsæt. Derfor vil pasformen muligvis ikke være optimal og ej heller effekten. En uddannet tandlæge eller en øre, næse og halslæge vil kunne rådgive og vejlede dig til den skinne, der passer bedst til netop din situation.

Kontaktformular vedr. snorkeskinne

Udfyld formularen, hvis du ønsker at høre mere om snorkeskinne.

Mange lider af søvnapnø uden at vide det

Vi ved, at søvnapnø øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, og desværre opdager mange først deres søvnapnø, når de kigger en anden sygdom i øjnene. Og det er for sent. Det mener Rune Frandsen, der er overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/ Glostrup Hospital, samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin.

×
Find klinik Book tid Ny patient Find tandlæge Menu