Jeg tror, at jeg har en tandbyld

Ordet tandbyld lyder i sig selv ikke særlig rart, og det er det heller ikke. En tandbyld kan være både stor og lille og er en samling af betændelse omkring tænder og tandkødslommer.

En tandbyld kommer fra tandens rodspids og er naturens måde at komme af med bakterier på. Først laver den en fistel ud gennem knoglen, og så ud igennem det bløde væv, der hæver op og bliver til en byld. Det smertelige punkt er når den skal igennem knoglehinden, som er meget sej og fuld af nerver. Når der først er gået hul, og det er løbet ud i det bløde væv, så er der igen mere plads og smerten aftager.

Det er meget vigtigt at kontakte tandlægen, så årsagen til bylden kan findes og fjernes. Fjernes årsagen ikke, risikerer du at tandbylden kommer igen eller der opstår yderligere komplikationer.

En tandbyld opstår ofte, hvis du har haft et stort hul i tanden, og hvor nerven er gået til grunde. Så dør vævet, og så er der ikke noget immunforsvar, der virker, og dermed finder bakterier sit sted at være, og så opstår infektionen som breder sig ud gennem rodspidsen og laver ballade i knoglen.

En tandbyld kan også opstå ved paradentose, hvor noget af tandens væv er dødt eller ved en visdomstand, hvor den ikke har nok plads.

Det bedste våben mod en tandbyld er at opretholde en god mundhygiejne og korrekt tandbørstning.

Har du en tandbyld, så opfordrer vi til, at du kontakter tandlægen i stedet for selv at forsøge at prikke hul på bylden.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu