Sådan kan du
afhjælpe din
tandlægeskræk

Sådan kan du afhjælpe din tandlægeskræk

Om Lars Roed Andersen 

  • Uddannet psykoterapeut og tandlæge
  • Arbejdet med tandlægeskræk siden 1995
  • Coach
  • Faglig konsulent hos Center for Terapi og Selvudvikling Randers
  • Klummeskribent hos Jyllands-Posten og Din Avis Randers.

Du kender måske følelsen af, at du burde gå til tandlægen, men bare det at løfte røret og ringe og booke en tid giver dig fugtige håndflader, hjertebanken og ondt i maven.

Tandlægeskræk er meget udbredt og er en meget almindelig fobi. Tandlægeskræk varierer fra person til person, hvor nogle kan gennemføre et tandlægebesøg, men føler sig utrygge undervejs, mens andre helt undgår at gå til tandlægen. Uanset hvor mild eller alvorlig din tandlægeskræk er, så er der hjælp at finde hos din tandlæge.

Lars Roed Andersen er uddannet tandlæge, psykoterapeut og har mange års erfaring i behandling af tandlægeskræk.

Han mener, at det er et emne, der bør komme mere fokus på:

”Der er mange grader eller nuancer af tandlægeskræk, og mange går jo til tandlæge flere gange årligt, selvom de har en grad af angst for det. Nogle finder også tandlægeskræk tabubelagt. Man er simpelthen flov og ønsker ikke, at nogen skal vide, at man har det” fortæller Lars Roed Andersen.

Vidste du at …

  • Tandlægeskræk betegnes som odontofobi på latin
  • 30% af danskerne lider af en form for tandlægeskræk
  • Tandlægeskræk ligger højere på angstskalaen end dødsangst
  • 4% af den danske befolkning undgår fuldstændig tandlægebesøg pga. tandlægeskræk

Kilde: Aarhus Tandlægeskole

Hvis man lider af svær tandlægeskræk, opfordrer Lars Roed Andersen til at søge hjælp til behandling af angsten. Det handler nemlig ikke kun om tænderne, når man går til tandlæge. Det handler også om at sikre en sund krop og god livskvalitet.

“En sund mund i en sund krop er afgørende for god livskvalitet. Ikke så mange er klar over, at akutte eller kroniske betændelsestilstande i tænderne kan påvirke hjertet, kredsløbet og vores indre organer, og i værste fald give blodpropper. Der er derfor et reelt behov for, at man får mindsket og måske helt fjernet sin angst for at gå til tandlæge.”

Tillid og tålmodighed

Ifølge Lars Roed Andersen kræver det et godt samarbejde mellem patient og behandler at komme tandlægeskrækken til livs. Det forudsætter, at man er åben om problemet og allerede i telefonen informerer om sin bekymring. På den måde kan personalet på klinikken til en vis grad være forberedt på at tage et særligt hensyn. Når man kommer på klinikken, er det igen vigtigt at være åben overfor personalet. Her er det vigtigt, at man prøver at sætte ord på, hvad det konkret er, angsten er bygget op omkring, og hvordan man mener, den er opstået.

Det kan være en rigtig god ide at spørge sin tandlæge/tandplejer, om man kan tage den første samtale uden for tandlægestolen, hvis det er muligt. Der skal opbygges et tillidsforhold, og det starter ved det første besøg. Hvis man får skabt bevidsthed og afdækket problemerne, kan man sammen med sin tandlæge/tandplejer skabe en større ro omkring tandlægebesøgene og dermed afhjælpe tandlægeskrækken.


”Jeg har tit som angstbehandlende tandlæge sammen med mine patienter haft en “aha-oplevelse”, når vi sammen har opdaget, at noget helt andet end tidligere tandlægebesøg har skabt den egentlige årsag til angsten,” siger Lars Roed Andersen.

Ros dig selv

Det tager tid at arbejde med sin angst. Derfor er det vigtigt, at både patient og tandlæge/tandplejer har stor tålmodighed.

Derudover spiller omsorg og selvomsorgogså en vigtig rolle. Det handler altså ikke ”bare” om at tage sig sammen.

Man skal huske på at rose sig selv, når man har ringet og bestilt sin tid, efter den første samtale, og efter den første behandling osv. Man skal gerne blive ved med at rose sig selv i et forløb, og man må også gerne bede personalet på klinikken om at rose. Det hjælper med opbakning både udefra og indefra.


Lars Roed Andersens bedste anbefalinger mod tandlægeskræk

En smertefri oplevelse er det vigtigste

I dag findes der mange gode måder at blive smertedækket på, så man trygt kan komme igennem sit tandlægebesøg. Det er også blevet lettere og meget mere smertefrit at blive bedøvet til sit tandlægebesøg. Der findes bl.a. overfladebedøvelser, som kan påsmøres, inden der gives en indsprøjtning.

Stop- eller pauseaftale

Det er vigtigt at aftale et pausetegn med din tandlæge eller tandplejer, så de ved, hvornår du har brug for en lille pause, inden I kan fortsætte igen. Under en tilvænning vil man opleve, at der langsomt men sikkert bliver længere og længere mellem pauserne. Så ved man, at man er på vej til at dæmpe eller overvinde sin tandlægeskræk.

Accepter angsten

Vi holder os instinktivt væk fra det, der gør os bange. Men bliv ikke væk fra dine tandlægebesøg, da det ofte kan gøre angsten værre. De fleste, som lider af tandlægeskræk, kender fornemmelsen af, at de kan føle sig syge op til behandlingstidspunktet. Vores hjerne er instinktivt programmeret til at holde os væk fra det, vi er bange for. Forstå og accepter dette, men gå ikke med på det. Det at gå med angsten kan være med til at øge angsten. Bliv derfor ikke væk fra
dine aftaler.

Få støtte fra en ven eller et familiemedlem

Få en god ven eller et familiemedlem, som er rolig og ikke selv lider af tandlægeskræk, til at hjælpe med at kontakte tandlægen eller være med ved de første besøg.

Mindfulness

At finde ro i sig selv og slappe af kan få tandlægeskrækken på afstand. Mindfulness- øvelser er et stærkt redskab, som i dag bruges i vid udstrækning til generel behandling af angst og herunder også tandlægeskræk. Mindfulness er udviklet siden 1970’erne fra University of Massachusetts Medical Center og bruges i dag over hele verden.

Videnskabelig forskning viser, at mindfulness har en effekt, uanset om man tror på det eller ej. Man skal blot træne øvelserne dagligt eller jævnligt.

Åndedrætsøvelser påvirker blandt andet amygdala, som er det lille område i hjernen, som blandt andet håndterer frygt og forsvarsreaktioner. Åndedrætsøvelser skruer ned for frigivelsen af adrenalin, noradrenalin og kortisol, som er kroppens stresshormoner. De dele af hjernen, vi kalder krybdyrhjernen, er udviklet til at sikre vores overlevelse, og har vi traumatiske oplevelser, som skaber angst, vil det påvirke denne hjernedel negativt. Vi vil komme i ”flygt, kæmp eller frys tilstand”, når denne del af hjernen påvirkes kraftigt.

Op til tandlægebesøg kan man derfor med fordel
lave mindfulness-træning. Der findes et væld af mindfulnessøvelser tilgængelige på blandt andet YouTube. Der kan også findes meditationer på Lars Roed Andersens hjemmeside. www.larsroedandersen-psykoterapi.dk



Alle kan have tandlægeskræk

Man skulle tro, at Kristina Schou Madsen ikke var bange for noget. Men det er hun. Hun har nemlig tandlægeskræk ligesom rigtig mange andre danskere. Kristina har altid udskudt tandlægetiderne. Tanken om, at nogen skulle rode i hendes mund, gjorde hende utryg.


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu