Har du mistet en
eller flere tænder?
Protese

En helprotese erstatter et helt tandsæt og er derfor velegnet, hvis du er tandløs eller har tænder, der så skadede, at de ikke kan reddes og bevares.

Der findes forskellige typer proteser (tidligere kaldet gebis), afhængigt af, hvor mange tænder der skal erstattes, styrken af det resterende tandsæt, materialevalg og økonomi. Det anbefales ofte, at man beholder så mange tænder som muligt for at opnå den bedste tyggefunktion.

En delprotese er aftagelig og velegnet, hvis der mangler én eller flere tænder i over- eller undermund. Protesen fremstilles som et støbt stel, der kan fastholdes af de eksisterende sunde tænder ved hjælp af bøjler.

Ved at hæfte bøjlerne på de resterende tænder overføres en del af trykket i forbindelse med tygningen til disse tænder. Dermed undgår man, at gummen belastes så hårdt, at den svinder. Ydermere er denne løsning med til at gøre protesen naturtro, da den effektivt holdes på plads.

En helprotese erstatter et helt tandsæt og er derfor velegnet, hvis du er tandløs eller har tænder, der så skadede, at de ikke kan reddes og bevares. Proteser fremstilles ofte af en klinisk tandtekniker.


Få trygheden tilbage – få din tandprotese holdt fast med implantater

Det er ikke alle, der kan bevare deres egne tænder hele livet, og her kan en tandprotese være en flot og naturtro løsning til erstatning af mistede tænder.

Desværre er det ikke alle, der trives med den aftagelige protese. Et problem kan være, at protesen ikke altid har optimal stabilitet og kan sidde fast. Man kan have en frygt for, at protesen løsnes eller falder ud af munden på uhensigtsmæssige tidspunkter. Desuden oplever nogen, at det er vanskeligt at spise, tale og grine. 

En tandprotese, der er holdt fast med implantater, giver en større daglig sikkerhed, så du lettere bliver tryg ved protesen.

Hvis man har haft sin tandprotese i mange år, vil det være naturligt, at gummerne skrumper ind, og dermed sidder protesen ofte lidt løsere med tiden. Her kan man i nogle tilfælde få rebaseret sin protese, hvilket betyder, at der fremstilles en ny bund i protesen, så den kommer til at passe igen. Er du uheldig, at din gumme er skrumpet så meget, at der ikke er mulighed for, at protesen kan sættes fast, kan implantater med tryklåse hjælpe med at fastholde protesen. I de tilfælde kan implantater med tryklåse hjælpe med at fastholde protesen, så du igen oplever sikkerhed og tryghed.

Værd at vide om behandlingen

Ønsker man at få en protese holdt fast med implantater, foregår det via tryklåse på implantaterne, så protesen kan klikkes af og på. Der skal som oftest laves en ny protese, der passer til den nye situation, og som kan sikre et godt resultat, der kan holde i mange år. Protesen fremstilles enten af en klinisk tandtekniker eller på tandklinikkerne

  1. Behandlingen starter med en screening, hvor
    der tages de nødvendige røntgenbilleder for at kunne give et prisoverslag.
  2. Første del af behandlingen går ud på at montere implantaterne i kæben, hvilket foregår med lokalbedøvelse. Det tager mellem en halv og halvanden time alt efter kompleksitet. Når implantaterne er sat i, skal kæben have tid til at hele, og knoglecellerne skal have tid til at gro fast på implantatoverfladen. Det tager mellem 3 og 6 måneder, og i den periode skal du fortsætte med at bruge din protese som normalt.
  3. Efter helingsperioden monteres de dele, der skal låse protesen fast til implantatet. Herefter kan protesen klikkes på, hvorved dens funktion forbedres, og den vil føles mere fast.
  • En helprotese i overkæben sidder oftest bedre fast end en helprotese i underkæben. Det gør den, da protesen i overkæben dækker ganen og kan virke som en sugekop. Modsætningsvis i underkæben, hvor der skal være plads til tungen og dens bevægelser, hvorfor protesen har meget mindre at sidde fast på.
  • Skal der behandles med implantater for at fastholde en protese, er der forskel på over- og underkæbe. Der skal tages hensyn til den måde, knoglen er opbygget og dens hårdhed. Da knoglen er tættere bygget og hårdere i underkæben, kan der med en god prognose i underkæben ofte behandles med to implantater, mens der i overkæben ofte anbefales minimum fire implantater.
  • Selvom protesen kan fastgøres med tryklåse, skal den stadig ud hver dag for rengøring. For lang og sikker funktion er den daglige vedligeholdelse og rengøring af protese, implantater og væv omkring implantater et ubetinget krav.
  • Der er sjældent større smerter forbundet med implantatoperationer, og som oftest kan ømhed efter operationen klares med et par smertestillende tabletter.
  • Selve det at klikke protesen af og på er simpelt og ikke forbundet med smerte eller ubehag.


Hør Grethes oplevelser med fastsiddende tandprotese

Grethes historie

”Inden jeg fik sat min protese fast, havde jeg flere udfordringer. Jeg kunne ikke tygge min mad, jeg gemte mig bag min hånd, når jeg grinede, og folk havde svært ved at forstå, hvad jeg sagde. Jeg gik sjældent ud at spise, fordi jeg frygtede, at protesen ville falde ud af munden, og jeg trak mig fra sociale sammenhænge. Nu har jeg fået sat mine proteser fast, og jeg har ganske enkelt fået min selvtillid og mit selvværd tilbage. Jeg skulle have gjort det for mange år siden”

Behandlingen i videoen er foretaget i samarbejde med en klinisk tandtekniker, som har fremstillet tandproteserne. 

Tandimplantat med krone

Har du mistet en tand, vil den rigtige løsning ofte være et tandimplantat med en krone. Det sikrer dig samme funktionsevne og udseende, som du kender fra naturlige tænder. Et implantat er en kunstig tandrod, der har form som en skrue, som opereres i selve kæbeknoglen, og hvorpå der monteres en tandkrone. 


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu