Spyt – en vidunderlig væske

Om Wenche Borgnakke


• Uddannet tandlæge og ph.d. i København
• Seniorforsker ved University of Michigan
• Forsket i sammenhænge mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen i snart 25 år

For de fleste er spyt en væske, som man ikke tænker synderligt meget over. Men ifølge seniorforsker ved University of Michigan, Wenche Borgnakke, er spyt en vidunderlig væske med meget stor betydning.

Hvad er spyttets rolle?

Normalt udskiller man 0,5-1 liter spyt i døgnet. Udover vand består spyt af mineraler, proteiner, antistoffer og vigtige fordøjelsesenzymer. Spyttets fornemste rolle er at rengøre og opretholde en neutral pH-værdi i munden.

”Hver gang du indtager syreholdige føde- eller drikkevarer, falder pH-værdien i munden, og spyttet går straks i gang med at neutralisere syren.

Man kan derfor kalde spyt en rengøringsvæske” forklarer Wenche Borgnakke.

Mange er måske ikke bekendt med, hvor stor en del af kroppens samlede funktion der udspringer fra munden. Spyt har eksempelvis også en stor betydning for fordøjelseskanalen, som netop starter i munden. Spyttet indeholder et enzym, der nedbryder maden, så næringsstofferne kan optages fra tarmen og transporteres til blodet og derfra videre rundt i kroppen.

Ifølge Wenche Borgnakke er spyttet en vidunderlig væske  med en række brugbare funktioner:

• Spyt har indflydelse på din stemme, sprog og udtale
• Spyt smører tænderne og slimhinderne, så vi lettere kan tygge og synke
• Spyt opløser smagsstoffer, så vi kan smage
• Spyt beskytter mod huller i tænderne (caries) ved at neutralisere bakteriel syre, som giver huller i tænderne.
• Spyttet indeholder enzymer, som hjælper fordøjelsessystemet. Når du tygger maden, hjælper spyttet med at nedbryde maden allerede i munden. På den måde er det nemmere for de følgende processer i maven, fordi fordøjelsen i princippet er startet i munden.

Mundtørhed

Omkring 20 % af den danske befolkning har mundtørhed. Det kan i sig selv være meget generende, men det kan også føre til helbredsmæssige problemer. Ifølge seniorforsker Wenche Borgnakke er mundtørhed en medvirkende faktor til huller i tænderne (caries) og også tandkødssygdommen parodontitis.

Hver gang der indtages syreholdige fødeeller drikkevarer, falder pH-værdien i munden, og det tager mindst en time, før spyttet i munden har neutraliseret syren. Hvis du lider af mundtørhed, nedsættes din evne derfor til at beskytte slimhinderne i munden mod infektioner og tænderne mod huller og syreskader (erosioner). Mundtørhed er i sig selv generende, men
det kan også øge risikoen for helbredsmæssige problemer. Når der ikke er spyt nok til at skylle bakterier og plak væk fra tænderne, så øger det risikoen for huller, svampeinfektion og tandkødssygdomme. 

Er du ofte generet af mundtørhed, er detvigtigt, at du fortæller det til din tandlæge. Dels fordi mundtørheden kan skade dine tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på Sjögrens syndrom. Det er en kronisk gigtsygdom, hvor der opstår en betændelsestilstand i kroppens kirtler – særligt tåre- og spytkirtlerne, som medfører udtørring af slimhinderne. Ifølge Wenche Borgnakke skelner man mellem to former for mundtørhed:

1) Xerostomi (mundtørhed):
mundtørhedsfornemmelse
2) Hyposalivation: diagnosen for nedsat spytsekretion, hvor xerostomi kan være det primære symptom.

”Alle mennesker oplever at have mundtørhed (xerostomi). Det kan f.eks. være i forbindelse med nervøsitet eller stress. Men det er dog mest udbredt hos den ældre del af befolkningen, da der her er en stigende forekomst af sygdomme og dermed brug af medicin” fortæller Wenche Borgnakke.

Hvad kan du gøre ved mundtørhed?

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen får over 4 millioner danskere receptpligtig medicin i løbet af et år. Desværre har de fleste større grupper af medicin en bivirkning i form af mundtørhed. Vi oplever alle bivirkningerne forskelligt, så er man en af dem, der er hårdt medtaget af denne bivirkning, kan der ifølge Wenche Borgnakke være forskellige ting, der kan afprøves.

  • I samarbejde med din læge kan der muligvis findes en anden medicin med samme virkning, men ikke bivirkning.
  • Du kan tale med din læge om at fordele medicindoserne forskelligt, så du tager den store dosis om morgenen og en mindre dosis op til natten, hvor spytproduktionen er nedsat.
  • Du kan prøve at massere de store spytkirtler for at sætte gang i spytproduktionen. De sidder på kinderne tæt ved ørerne.
  • Du kan prøve i en periode at undgå kaffe og alkohol, som er vanddrivende og forværrer mundtørheden.
  • Du kan fokusere på, at indånding foregår via næsen og ikke via munden. Trækker du vejret via munden, er mundhulen og tænderne mere udsatte, og det kan forværre mundtørheden. Indånding gennem næsen mindsker desuden risikoen for at få virus og blive syg.

Det skyldes, at næsen har en række forsvarsmekanismer, der filtrerer luften for urenheder og varmer luften en smule op, inden den kommer videre i systemet. De skadelige partikler fra indåndingsluften bliver fanget i de små fimrehår,
som transporterer partiklerne tilbage til svælget for til sidst at ende i mavesækken, hvor de opløses af mavesyre.

  • Du kan stoppe vedvarende brug af mundskyllemiddel. Nogle føler, at mundskyllemiddel er medvirkende til at opfriske munden, men da der er en større mængde alkohol i produkterne, udtørrer det slimhinderne
    og kan forværre mundtørhed. Mundskyllemiddel dræber bakterierne, men faktisk er det ikke alle bakterier, vi skal forsøge at skille os af med. Det gælder både i mundhulen og andre steder i kroppen. Fordøjelseskanalen er blandt andet et af de områder, hvor mange bakterier er gavnlige for hele systemet og kroppen.

Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu