Er du rød, gul eller grøn?

Er du rød, gul eller grøn?

Sundhedsstyrelsen står bag retningslinjer, der siger, at alle patienter skal kategoriseres som enten rød, gul eller grøn. Et af formålene med retningslinjerne er at motivere patienten til i højere grad at tage et medansvar for sin egen tandsundhed. På din tandlægeregning kan du ofte se, hvilken kategori du tilhører, og ellers kan du spørge din tandlæge/ tandplejer, næste gang du sidder i stolen. Det er tandlægen/tandplejeren, der foretager en faglig vurdering af, om du er rød, gul eller grøn. Det vurderes ud fra to overordnede faktorer:

1) Er der aktiv sygdom i munden (f.eks. huller i tænderne eller tandkødsbetændelse)
2) Kan patienten selv ændre på de forhold, der gør, at de har sygdom i munden

Grøn

Grønne patienter har ikke aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule. De grønne patienter indkaldes typisk til regelmæssige eftersyn med 12-24 måneders mellemrum.

Gul

Gule patienter har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule. Ved aktiv sygdom menes der sygdom, som kræver forebyggelse eller behandling (det kan være huller i tænderne, tandkødsbetændelse, parodontitis osv.).

Er man kategoriseret som gul, har tandlægen/ tandplejeren vurderet, at patienten selv (sammen med tandlægen/tandplejeren) kan påvirke de forhold, der gør, at der er sygdom, og dermed medvirke til forbedringer. Det kunne være ved rygestop, grundigere tandbørstning eller bedre hygiejne omkring tænderne. Gule patienter indkaldes til én eller flere fokuserede kontrolundersøgelser i løbet af året for at vurdere, om igangsatte forebyggende tiltag virker. Mange danskere befinder sig i den gule kategori.

Rød

Røde patienter har aktiv sygdom i tænder, tandkød og mundhule, og her vurderes det, at patienten ikke selv kan forbedre det alene. Det kan f.eks. skyldes en generel sygdom i kroppen, at man får medicin eller er blevet strålebehandlet i hoved- og halsregionen. Dette giver mundtørhed, og derfor har man øget risiko for udvikling af huller i tænderne og parodontitis. Der er derfor behov for hyppigere kontrolbesøg.

Hvad betyder tandlægens forkortelser?

De mange tal kan virke forvirrende, men det kan forkortelserne og fagbegreberne på din regning måske også. Nogle af begreberne kan du finde forklaring på i vores ordbog. 


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu