Mundhulebakterier kan
rejse rundt i hele kroppen

Om Wenche Borgnakke


• Uddannet tandlæge og ph.d. i København
• Seniorforsker ved University of Michigan
• Forsket i sammenhænge mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen i snart 25 år

I det danske sundhedssystem er tænderne adskilt fra resten af kroppen, men intet kunne være mere forkert, mener danske Wenche Borgnakke, der er seniorforsker ved University of Michigan. En række studier fastslår nemlig, at sygdom i munden og sygdom i kroppen gensidigt kan påvirke hinanden.

Fasthold de gode tandplejevaner og de regelmæssige tandlægebesøg

Wenche Borgnakkes opfordring til danskerne er klokkeklar: Fasthold de gode tandplejevaner og de regelmæssige tandlægebesøg. Ikke kun med henblik på at styrke din tandsundhed, men i lige så høj grad for at forebygge betændelse i tænder og mund, da bakterier kan rejse videre rundt i kroppen og kan være med til at forårsage eller forværre kroniske sygdomme.

Wenche Borgnakke studerede til tandlæge i København og skrev ligeledes sin ph.d. i Danmark, men siden da har hun været bosat i USA.

Hun har forsket i sammenhænge mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen i snart 25 år, og selvom alderen sniger sig mod de 72 år, lader energien sig ikke påvirke. Hun er stadig aktiv underviser på den prestigefyldte tandlægeskole i Michigan, og hun rejser verden rundt og deler ud af sine mange års forskningsresultater. Derudover sætter hun en ære i at hjælpe unge mennesker videre i deres karriere indenfor tandlægefaget.


Infektioner i mundhulen kan forårsage uønskede effekter i resten af kroppen

Infektioner i mundhulen kan forårsage uønskede effekter i resten af kroppen, som eksempelvis at forhøje blodsukkeret. De kan ifølge Wenche Borgnakke være med til at starte type 2-diabetes eller gøre eksisterende diabetes værre. Bakterier fra mundhulen kan i nogle tilfælde sætte sig på hjertehinderne, men måske endnu mere vigtigt er, at bakterier cirkulerer rundt i kroppen, indtil de finder et sted, hvor der er varmt og godt med næring. Som Wenche Borgnakke med et smil udtrykker det: Bakterierne leder efter ”a cool place to chill”.

Det kunne være forkalkede steder i de blodårer, som fragter blodet væk fra hjertet (også kaldet arterier). Når bakterier indlogerer sig og multiplicerer sig der, så kan de i værste fald være med til at forårsage blodpropper. Samspillet mellem mundhulens bakterier og resten af kroppen har fået mere opmærksomhed de senere år, og der findes efterhånden meget forskning, der bekræfter sammenhængen.

Bakterier rejser både indenrigs og udenrigs

Wenche Borgnakke er en af mange forskere, der beskæftiger sig med det ”rejsende orale mikrobiom”. Det orale mikrobiom dækker over den samling af mikroorganismer, der lever i munden, herunder bakterier, svampe og virus. Mundhulen er det sted på kroppen, hvor det næstmest forskelligartede mikrobielle samfund findes. Mere end 700 arter af bakterier befinder sig i mundhulen.

Et endegyldigt studie

Et stort forskningsinitiativ fra United States National Institutes of Health skulle vise sig at blive et vigtigt studie. Undersøgelsen skulle kortlægge, hvilke bakterier der lever i og på helt raske patienter. Studiet er det hidtil største 5-årige projekt rettet mod kortlægning af det menneskelige mikrobiom. Forskerne undersøgte 300 raske mennesker, hvor mændene fik taget prøver 15 forskellige steder på kroppen og kvinderne 18 forskellige steder. Hele 9 af de 15/18 steder, hvor der blev taget prøver, var i mundhulen. 

Der blev blandt andet taget prøver på tunge, kinder og tandkød, samt af tandplak både på tænderne, ved randen af tandkødet og i de dybe tandkødslommer I de dybe tandkødslommer findes de bakterier, der trives bedst uden ilt – og det er faktisk de mest farlige. En tandkødslomme er som et åbent sår, hvor bakterier kan trænge ind. Et stort antal af efterfølgende studier har kortlagt, hvilke bakterier der ikke er en del af det normale, helsefulde mikrobiom.

”Det er med disse studier, at vi endegyldigt kan påvise, at bakterier fra mundhulen rejser rundt i kroppen. Man finder blandt andet bakterier i hjertet på en patient, der er identiske med bakterier fundet i mundhulen”. fortæller Wenche Borgnakke og fortsætter:

“Hvis en gravid kvinde har parodontitis, er der stigende evidens for, at bakterierne fra de dybe tandkødslommer kan øge risikoen for en række graviditets- og fødselskomplikationer, herunder blandt andet for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt” lyder det fra Wenche Borgnakke.

Når der er plak på tænderne, der ikke børstes væk i tilstrækkelig grad, så kan disse bakterier trænge ned i tandkødslommerne, og det er her parodontitis (hvor både tandkødet og knoglen omkring tænderne opløses) bliver en realitet. Det kan føre til, at tænderne bliver løse eller falder ud. Det orale mikrobiom og dets spredning er et kompliceret område at forstå, men Wenche Borgnakke har i mange år arbejdet med at forklare komplicerede studier på en letforståelig måde.

Hun forklarer denne proces ved, at bakterierne tager på en ”indenrigsrejse” rundt i kroppen. Fra de dybe tandkødslommer er det let for dem at trænge igennem det betændte og opsvulmede tandkød ind i blodbanen og hermed blive transporteret rundt i hele kroppen. Bakterierne kan også tage på en ”udenrigsrejse”, idet bakterier spredes til andre mennesker, når vi hoster eller nyser eller på anden måde har nær kontakt med andre personer.


Fra mund til mavesår, leddegigt og Alzheimers sygdom

Det stærkeste videnskabelige grundlag for en forbindelse mellem mundens sundhed og kroppens generelle sundhed er ifølge Wenche Borgnakke i diabetes, men der er også stigende evidens for, at bakterierne i de dybe tandkødslommer har indflydelse på andre sygdomme.


Parodontitis kan forværre diabetes – og omvendt

Man længe har været bekendt med, at mennesker med diabetes, særligt ukontrolleret diabetes, har mere tandkødsbetændelse og hyppigere tendens til at udvikle parodontitis end folk uden diabetes. Det var først i slutningen af 1990’erne, der kom forskning, der underbygger effekten også i den modsatte retning, nemlig at tandkødsbetændelse leder til forhøjet sukkerniveau i blodet


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu