Alle kan have
tandlægeskræk

Om Kristina Schou Madsen

  • Professionel ekstremløber
  • Driver virksomheden KriXrun

Udpluk af resultater

• Vinder af Global Race Series, Jungle Ultra, Desert Ultra, Ice, Ultra & Mountain Ultra
• Vinder og verdensrekordindehaver af World Marathon Challenge, 7 maratoner på 7 dage på 7 kontinenter.
• Verdensrekorden i at bestige Kilimanjaro

Kristina Schou Madsen er professionel ekstremløber. Hun har verdensrekorden i at bestige Kilimanjaro og har gennemført 7 maratoner på 7 dage på verdens 7 kontinenter. Hun er den første kvinde, der har vundet det 230 km lange og ekstreme “Ice Ultra”, som afvikles nord for polarcirklen, og så kender du hende måske fra TV2’s program Korpset.

Jeg vil hellere løbe 250 km i ørkenen end til tandlægen

Man skulle tro, at Kristina Schou Madsen ikke var bange for noget. Men det er hun. Hun har nemlig tandlægeskræk ligesom rigtig mange andre danskere. Kristina har altid udskudt tandlægetiderne. Tanken om, at nogen skulle rode i hendes mund, gjorde hende utryg.

”Jeg kan sagtens løbe 250 km i ørkenen, men jeg kan ikke tage mig sammen til at komme til tandlæge. Faktisk vil jeg hellere løbe 250 km i ørkenen end til tandlægen” siger Kristina med et smil.

Kristinas angst for tandlægebesøgene bunder i, at hun som barn gik meget til børnetandplejen, hvor hun ofte oplevede nedladende kommentarer fra tandlægen om at huske at børste tænder. Selvom hun var flittig med tandbørsten, så var hun bare uheldig med sine tænder.

I dag har Kristina fundet en tandlæge, der kan holde hendes tandlægeskræk på afstand, og det har givet hende en enorm ro.

”Da jeg første gang skulle ned til min nye tandlæge, var jeg stresset og ukoncentreret, og jeg kunne ikke finde ud af hvorfor. Indtil det gik op for mig, at det var fordi jeg skulle til tandlæge. Mit pulsur fortalte mig også, at min puls var høj i timerne op til tandlægebesøget. Men jeg blev mødt af en tandlæge, der mødte mig med stor forståelse og i øjenhøjde. Hun snakker med mig menneske til menneske og ikke som en autoritær person med løftede pegefingre. Jeg fik musik i ørerne, så jeg ikke lyttede til instrumenterne, og jeg fandt en ro i at få tandlægebesøget overstået. Jeg havde forventet, at jeg havde rigtig mange huller, da det var længe siden sidste tandlægebesøg, og jeg havde nok fået bygget frygten op i mit hoved, for det viste sig, at det slet ikke stod så slemt til” lyder det fra Kristina.


Kristina sørger altid for et tandlægebesøg, inden hun tager afsted på et ekstremløb, så det ikke er tandpine, der bliver begrænsningen i at nå de gode resultater. Når hun er afsted på selvforsynende etapeløb, har hun altid tandbørsten med. Og som alt andet i hendes rygsæk er den vægtoptimeret, så den fylder mindst muligt. Det betyder, at den er skåret over på midten. Tandbørsten er nødvendig at have med, for mange af de lange og udfordrende løb kræver, at Kristina indtager energidrikke og sukkerholdigt gel. ”Jeg har det ikke godt med at indtage produkter, der skader tænderne, men jeg er simpelthen nødt til det” lyder det fra Kristina.


    Fra halvmaraton til 230 km i Amazonas ørken

    Kristinas viljestyrke har aldrig fejlet noget, når det kommer til ekstremløb. Det hele startede med et halvmaraton i 2008, hvor hun blev lokket med. Da hun ramte målstregen, stod hun med følelsen af, at det havde været så ufatteligt hårdt, at hun lovede sig selv aldrig at gøre det igen. Alligevel havde det sat gang i nogle følelser hos hende, for hun blev provokeret og skuffet over sig selv i forhold til, at det havde været så hårdt. Så hun meldte sig til et maraton, og derfra blev løb en fast del af hverdagen.

    De første to år holdt hun ikke af at løbe, men pludselig glædede hun sig til at komme ud at træne, og så blev eventyreren i hende vækket. I 2013 flyttede Kristina til Nepal, hvor hun fik mulighed for at gennemføre verdens største maraton og blev nummer 2. Herfra løb hun flere bjergløb, og i 2016 forvildede hun sig ud i et selvforsynende etapeløb på 230 km i Amazonas ørken. 

    Hun vandt med 2,5 time ned til favoritten, og derefter opsagde hun sit job som efterskolelærer og fandt ud af, at hun ville leve af løb.

    Mit bedste råd til dig med tandlægeskræk

    Det kan være svært at komme af med sin tandlægeskræk. Et sted at starte er at gøre op med sig selv, hvad angsten egentlig indbefatter. Er det lydene, er det frygten for regningen, er det frygten for de nedladende bemærkninger eller er det noget fjerde? Kristina er ikke i tvivl om, hvad hendes bedste råd til andre med tandlægeskræk er:

    “Det gælder om at komme ud over hurdlen og få bestilt en tid. Og så handler det om at være åben overfor tandlægepersonalet, så de er bekendt med og opmærksomme på din situation. Sammen kan I få en god dialog om, hvad frygten bunder i, og så tandlægebesøgene foregår i dit tempo. Det er OK at have problemer med at gå til tandlægen. Man er ikke alene”.

    For Kristina er det vigtigste i valget af tandlæge, at det er et fagligt dygtigt personale, og at der er tillid og tryghed ved behandleren. Kompetencer og tryghed er vigtigere end den billigste pris. 


    ”Jeg kan stadig godt finde på noget, jeg hellere vil lave end at gå til tandlægen, men frygten fylder ikke særlig meget for mig, og det giver mig en ro at vide, at jeg overholder mine tandlægebesøg. Jeg har faktisk aldrig talt med nogen om min tandlægeskræk før. Det er, som om det er lidt tabubelagt. Men vi er jo mange med samme problem” afslutter Kristina Schou Madsen.


    Sådan afhjælper du din tandlægeskræk

    Du kender måske følelsen af, at du burde gå til tandlægen, men bare det at løfte røret og ringe og booke en tid giver dig fugtige håndflader, hjertebanken og ondt i maven. Lars Roed Andersen er uddannet tandlæge, psykoterapeut og har mange års erfaring i behandling af tandlægeskræk.


    Læs hele magasinet “Tandsundhed”

    Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


    ×
    Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu