Har du mistet en
eller flere tænder?

Færre og færre bliver tandløse, men der kan stadig forekomme situationer, hvor man mister en eller flere tænder. Man kan måske fristes til at tænke, at så længe det er inde bagved, man mangler en tand, så har det ikke betydning. Men tandlægen vil fagligt mene det modsatte, for det at mangle en tand betyder, at de øvrige tænder kan flytte sig og dermed kan kæbeleddet og muskulaturen blive påvirket.

Jo flere tænder du mangler, desto mere kritisk. Hvis du mangler for mange kindtænder, så mangler der støtte til tandsættet, hvilket kan rykke de øvrige tænder ud af stilling. Men det kan også ændre din kæbestilling og give ændret sammenbid og påvirke læberelationen.

Der findes flere naturtro løsninger til at erstatte de manglende tænder.

Hvis du mangler flere tænder, vil det være op til dig, om du ønsker noget fast eller noget aftageligt. Tandlægen vil starte med at kigge på de øvrige tænder i munden samt vurdere, hvilke løsninger der passer bedst til netop dig. Når der laves en kompleks behandling, er det afgørende, at du har interesse i at vedligeholde det efterfølgende, så det bliver en god, holdbar løsning.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er forekomsten af tandløshed faldet systematisk gennem de seneste 30 år, og tandløshed ses nu sjældent hos voksne under 65 år. Tandtab forventes at blive gradvist reduceret, og kun få procent af voksenbefolkningen forventes at være tandløse om 10 år.

Implantat med krone

Har du mistet en tand, vil den rigtige løsning ofte være et tandimplantat med en krone. Det sikrer dig samme funktionsevne og udseende, som du kender fra naturlige tænder.

Tandimplantater er meget hårdføre og er lavet i et materiale, der sikrer, at det kan holde og fungere i rigtig mange år.

Tandbro

Et andet alternativ til erstatning af manglende tænder er en fastsiddende tandbro. Her får man samme gode tyggefunktion som ved implantatet og også samme naturtro udseende.

En tandbro involverer nabotænderne til den mistede tand, da det er de to tænder, der kommer til at bære brokonstruktionen.

Protese

Der findes forskellige typer proteser (tidligere kaldet gebis), afhængigt af, hvor mange tænder der skal erstattes, styrken af det resterende tandsæt, materialevalg og økonomi.

En helprotese erstatter et helt tandsæt og er derfor velegnet, hvis du er tandløs eller har tænder, der er så skadede, at de ikke kan bevares.


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu