Fra mund til mavesår,
leddegigt og
Alzheimers sygdom

Om Wenche Borgnakke


• Uddannet tandlæge og ph.d. i København
• Seniorforsker ved University of Michigan
• Forsket i sammenhænge mellem mundhulesygdomme og resten af kroppen i snart 25 år

Det stærkeste videnskabelige grundlag for en forbindelse mellem mundens sundhed og kroppens generelle sundhed er ifølge Wenche Borgnakke i diabetes, men der er også stigende evidens for, at bakterierne i de dybe tandkødslommer har indflydelse på andre sygdomme.

Mavesår

Wenche Borgnakke fortæller, at bakterier fra tandkødslommerne kan spille en stor rolle i forbindelse med mavesår. I mange år troede man, at mavesår kom som følge af en for travl hverdag og heraf stress, men det viser sig, at mavesår kan forårsages af en bakterie, der er svær at slå ihjel. Der skal ofte meget til for at slå bakterierne ned, og når man endelig har fået bugt med det, så kan det risikere at komme tilbage. 

Det skyldes, at disse bakterier kan gemme sig i tandkødslommerne, og når man har nedsat immunforsvar/er syg eller lignende, så kan bakterierne igen få nyt liv (multiplicerer sig), og dermed kan mavesår igen blive en realitet.

Leddegigt

Leddegigtpatienter har en øget risiko for parodontitis.
Inflammationen fra tandkødet kan også forstærke inflammationen ved leddegigten, fortæller Wenche Borgnakke. Det kan være svært at rengøre mund og tænder, hvis gigten har sat sig i hænderne. Den medicin, som nedsætter betændelsestilstanden i led, nedsætter også resten af 

immunforsvaret, således at kroppens og mundens egne forsvarsmekanismer til at modstå infektioner bliver hæmmet. Leddegigt og parodontitis har flere ting til fælles. Det er begge inflammationssygdomme, som viser sig i form af destruktion af væv og knogler, og som begge dels er arvelige og kan forværres af f.eks. rygning.

Alzheimers sygdom

Det er nærliggende at tro, at parodontitis, som forårsager inflammation (både lokalt og i kroppen generelt), også påvirker hjernen. Man er fortsat i gang med at undersøge, om forskellige former for demens/Alzheimers sygdom ligeledes skyldes inflammation. Siden 1994 har en række undersøgelser vist en sammenhæng mellem Alzheimers sygdom og parodontitis.

Et studie af hjernen hos 54 afdøde Alzheimers-patienter viste, at der blev fundet de præcis samme bakterier (Porphyromonas gingivalis) i hjernen som i de dybe tandkødslommer. Disse bakterier kan trænge igennem vævsvægge og celler, hvilket gør dem særligt farlige. Det siger i sig selv ikke, at bakterierne er vokset i hjernen, da de lige så vel kunne være skyllet med blodårerne som passive eller allerede døde bakterier. Det, som forskerne fandt ud af var, at bakteriernes affaldsprodukter også blev fundet i hjernen, hvilket betyder, at bakterierne må have været levende i den pågældende hjerne. Wenche Borgnakke forklarer, at der efter denne opdagelse blev lavet et forsøg på mus.

”Man gav musene parodontitis og andre bakterier, og man fik her bekræftet, at bakterierne kunne rejse fra munden til hjernen. Desuden viste undersøgelsen, at det enzym, bakterierne udskilte (gingipain), var medvirkende til at ødelægge hjernens nerveceller.

Da musene ikke længere blev udsat for bakterierne fra parodontitis, fik de det straks bedre” fortæller Wenche Borgnakke.

Alzheimers sygdom skyldes flere forskellige ting, men dette studie styrker mistanken om sammenhængen mellem parodontitis og Alzheimers sygdom, og at produktionen af affaldsstofferne fra parodontitis kan
forhindres. Dette forskningsprojekt er blot et af mange, der understreger mundsundhedens betydning for den generelle sundhed, og det burde føre til en generel anerkendelse af, at tandbehandling er en naturlig del af den offentlige indsats for sundhed, lyder det afslutningsvist fra Wenche Borgnakke

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har mistanke om parodontitis?

Parodontitis (også kendt som parodontose) viser sig desværre ikke altid med symptomer, og derfor finder mange først ud af det, når en tand eksempelvis er blevet løs. Har du vedvarende blødende tandkød under tandbørstning? Er der parodontitis i familien? Lider du af vedvarende dårlig ånde? Eller har du blot en mistanke om sygdommen, så bør du kontakte din tandlæge. Hos tandlægen vil de måle dybden af dine tandkødslommer og sætte gang i et behandlingsforløb, hvis nødvendigt.

En parodontitisbehandling er en styrkende behandling, som bygger på et samspil mellem patient og behandler. Parodontitis kan ikke alene behandles med tandplejerens grundige tandrensninger. Det er patienten, der laver den langsigtede forebyggelse, og skal man have sin parodontitis under kontrol, kræver det gode tandplejevaner og korrekt børsteteknik derhjemme.

I de svære tilfælde kan tandkødslommerne være sådan, at der ikke kan renses ordentligt, og her kan det være nødvendigt med en støttebehandling i form af parodontalkirurgi, hvor det dårlige væv opereres væk. Ved parodontalkirurgi bliver det igen muligt at rense roden ordentligt. Samtidig foretages en tilretning af tandkødet, så det bliver nemmere for patienten at holde det rent efterfølgende. Formålet med operationen er grundlæggende at sikre længere levetid for tanden. Operationen foregår under lokalbedøvelse.


Mundhulebakterier kan rejse rundt i hele kroppen

I det danske sundhedssystem er tænderne adskilt fra resten af kroppen, men intet kunne være mere forkert, mener danske Wenche Borgnakke, der er seniorforsker ved University of Michigan. En række studier fastslår nemlig, at sygdom i munden og sygdom i kroppen gensidigt kan påvirke hinanden.

Parodontitis kan forværre diabetes – og omvendt

Man længe har været bekendt med, at mennesker med diabetes, særligt ukontrolleret diabetes, har mere tandkødsbetændelse og hyppigere tendens til at udvikle parodontitis end folk uden diabetes. Det var først i slutningen af 1990’erne, der kom forskning, der underbygger effekten også i den modsatte retning, nemlig at tandkødsbetændelse leder til forhøjet sukkerniveau i blodet


Læs hele magasinet “Tandsundhed”

Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu