Sammen kan vi mere. Og flere kan endnu mere.

Tilbage i slutningen af 2015 konstaterede jeg, lidt ved et tilfælde, hvad det var for en konsolideringsbølge, der var ved at rulle ind over tandlægebranchen. Min faglige baggrund var baseret på årtiers arbejde med at opbygge velfungerende kæder. Min private baggrund er, at jeg er gift med Hanne, der er klinikejer i Hammel. Baseret på den høje etiske og faglige standard, jeg oplevede hos Hanne og en række af hendes studieveninder, forudså jeg en potentiel „kortslutning“, når denne tilgang blev sat sammen med den mere afkastorienterede agenda, der ofte er i et investormiljø.

Det var på den baggrund, at jeg satte mig sammen med en gruppe klinikejere for at se, om vi kunne finde en løsning, der kombinerede det bedste fra de to verdener. Altså lave en model, der udnyttede fordelene ved at være mange om at kunne gøre tingene bedre og mere effektivt uden på nogen måde at risikere, at den faglige standard led under det – tværtimod!

På det grundlag blev ORIS etableret og med en ejerstruktur, der sikrer, at det økonomiske potentiale, der ligger i at lave en større sammenslutning, ville tilfalde tandlægerne og den daglige ledelse. Selv om vi „heldigvis“ ikke er vokset så kraftigt som vores oprindelige vækstmål angav, oplever vi, at vi har fået etableret netop den kultur og fælles styrke, som var det indledende mål.

I 2019 lavede vi en omfattende analyse af branchen og dens forventede udvikling frem mod år 2030, derfor titlen Dansk Tandsundhed 2030.

Hovedkonklusionerne har været stærkt retningsgivende for vores fokus på at udvikle ORIS-klinikkerne til målrettet at øge det faglige niveau og bredden af klinikkernes faglige kompetencer. Med en robust struktur og økonomi samt med en klar faglig retning har vi nu fokus på de næste fem års udvikling.

Vi har konstateret, at vi kan mere, når vi er sammen – at flere kan mere. Og vi er overbevist om, at endnu flere kan endnu mere. Det er også vores klare vurdering, at der bliver behov for at kunne mere de kommende år. De administrative byrder vil kun vokse og kravet til ledelse stige. Fagligt forventer vi, at brugen af kunstig intelligens i diagnostiseringen vil få et markant gennembrud, til glæde for tandsundheden men også med et betydeligt investeringsbehov på klinikkerne. Endelig finder vi det uundgåeligt, at konkurrencen vil stige; på nogle områder konkurrencen om de gode behandlere – på andre områder om patienterne. Hvor konkurrencen historisk har været mellem enkeltklinikker, vil den fremover blive mellem kæder og dermed på et væsentligt intensiveret niveau.

Det er min overbevisning, at vi i ORIS bedre kan leve op til fremtidens udfordringer, hvis vi bliver flere i ORIS-familien. Derfor vil vi gerne invitere såvel klinikejere som ansatte tandlæger til et samarbejde, som jeg forventer vil være af gensidig værdi.

Søren Bach
Direktør og medstifter
Mobil 61 68 11 12
Mail sb@oris.dk


Online seminaret er baseret på rapporten Dansk Tandsundhed 2030.

Rapportens tager udgangspunkt i tilgængeligt dansk og relevant europæisk materiale suppleret med egne studier og analyser af mere end 100 tandklinikker samt fakta fra ORIS’ egne klinikker .

Rapporten beskriver den forventede udvikling i dentalbranchen frem mod 2030

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu