En af verdens nordligste tandlæger –
en tandlæges fortælling

Om Jens Peter Holm

  • Praktiserende tandlæge og klinikejer hos ORIS Tandlægerne i Frejlev og Thisted
  • Praktiserende tandlæge i Thule, Grønland siden 1994
  • Boede som barn i Grønland
  • Medlem af Eventyrernes Klub
  • Har haft mere end 270 rejser til Thule

“Der er kommet en fanger ind fra en af de nordlige bygder medben skudskade i hovedet” lød stemmen i telefonen. Det var vagtsygeplejersken fra hospitalet, der ringede. Hun fortsatte: “Lægen siger, du gerne må komme op på hospitalet med det samme.”

Jeg blev lettere forvirret over beskeden, for der var to læger på hospitalet, der utvivlsomt havde noget mere erfaring i skudsår end en forholdsvis nyuddannet tandlæge. Hvorfor ringer de så efter mig? Det var lørdag aften, og selvom jeg var ved at pakke min rygsæk til en dagslang vandretur til fjelds dagen efter, smed jeg, hvad jeg havde i hænderne, og tog afsted til noget, jeg senere skulle komme til at tænke meget på.

Hospitalets medarbejderstab bestod dengang af syv sygeplejersker og to læger, der alle boede på hospitalet. På en normal dag var der tre sygeplejersker og to læger på arbejde, men efter kl 16 var kun en læge og en sygeplejerske på vagt.

Denne aften havde cheflægen fri, og en vikarlæge med meget lidt erfaring, som kun skulle være på basen i 14 dage, havde vagten.

Da jeg kom til skadestuen, stod den erfarne cheflæge i morgenkåbe. Den vagthavende læge havde kaldt sin chef, der nu stod og vuggede på forfoden over patienten, med tommelfingrene ud over lommekanterne og med en rødvinsånde, der vidnede om, at han havde fri. “Det ligner mere tandlægearbejde”, kommenterede han, sikkert for at frigøre sig for yderligere forpligtelser og med de ord se sit snit til at forlade scenen.

Alle kiggede på mig. 

Jeg havde kort kastet et blik på patienten, der lå bevidstløs på båren, og set skaden i venstre side af hovedet. Aldrig havde jeg på tandlægestudiet stiftet bekendtskab med bare noget, der lignede.

Fangeren var ramt af skuddet under hagen og med udgang gennem kinden. Til de, der ikke ved meget om krudt og kugler, kan det tilføjes, at et projektil nærmest eksploderer, når det rammer væv, hvorfor man i dette tilfælde kunne se et lille indgangshul og et stort udgangshul på ca. 10×10 cm. Jeg kikkede ind i såret og kunne se, at kæbehulen var helt åben. 

Underkæben fra hjørnetanden og resten, til og med kæbeleddet, var væk, ligesom alle tænder i venstre overkæbe. Der var ikke meget blødning, så det var forholdsvis let at se tand- og knogledele hist og pist.

Efter at have opereret næsten hele natten efterfulgt af en samtale med Rigshospitalets kæbekirurgiske vagt om fastsættelse af tænderne i sammenbid i patientens højre side og forberedelse og stabilisering til hjemsendelse med evakueringsfly, sank jeg sammen i køjen og faldt i søvn med tanken om at have befundet mig midt i en Jørn Rielsk skrøne og ovenikøbet som hovedperson.

At jeg senere skulle blive klubkammerat med selvsamme forfatter i Eventyrernes Klub er en helt anden historie. Patienten overlevede. Der blev transplanteret en del af et ribben som uderkæbe, og en protese fremstillet som tand- og vævserstatning.

Jeg fandt hurtigt ud af, at der var andre patienter end skudofre heroppe. Basens danske beboere havde generelt et stort behandlingsbehov. I starten lød min kontrakt på tre uger hjemme og ca. 7-10 dage på basen. Thulemedarbejderne var på stedet omkring et halvt år ad gangen og på ferie én måned, hvilket gjorde, at de ikke ville bruge et minut i en tandlægestol på ferien, men have alt fikset hos mig.

Der var høje krav til æstetik og mindre krav til funktion (fra patienternes side), for skulle man til Thailand som de fleste, gjaldt det mere om at smile end at spise. Efterhånden blev antallet af ansatte reduceret, da truslen fra øst blev mindre. I dag er det en anden sag og en anden tid. Meget vand er løbet under broen siden den voldsomme oplevelse med fangeren, og en lignende situation ville aldrig finde sted på hospitalet i dag.

    273 rejser til Grønland og to årtier senere sidder jeg i skrivende stund i min hytte langt til fjelds og kan se isbjergene i fjorden og indlandsisen strække sig langt ud i horisonten.

    Det er denne uendelighed og de faglige udfordringer, der fik mig til at tage 272 rejser mere – og jeg er slet ikke færdig endnu.

    Thule emmer af historier. Om Knud Rasmussens fem thuleekspeditioner, Pearys nordpolsekspeditioner og om alle de andre, der har søgt det arktiske, herunder kardiografen Lauge Koch, Peter Freuchen og handelsstationen på Thule.

    Jeg har fundet en god balance i at arbejde på de hjemlige klinikker og rejser til Nordgrønland, som nu, hvor jeg tager nordpå hver ottende uge. I dag er mine patienter primært US AirForce-soldater og –officerer, resten er danske thulearbejdere og fangere fra distriktet.

    Det er en skønsom blanding af behandlinger, og man skal holde tungen lige i munden, når man skal navigere rundt i materialevalg og journal-skrivning, afhængig af om det er den ene eller anden patient, man behandler.

    Hver gang, det er tid til endnu en tur til Thule, glæder jeg mig til at komme herop og opleve.

    Naturmæssigt og kulturelt er meget, som det var, da Peter Freuchen og Knud Rasmussen havde deres handelsstation her for omkring 100 år siden.

    Der kommer stadig fangere ind fra de små bygder på hundeslæde om vinteren og i små både om sommeren. Thule er ligesom hovedstaden i området, selvom der bor færre end 800 mennesker i hele distriktet fra Kap York til Siorapaluk. Selv har jeg været på mange slæderejser med fangere på både bjørneog sæljagter, og hver gang er det så storslået, at jeg har svært ved at fatte, at det er virkeligt.

    Den primusfremstillede kaffe, pibetobakken og strømmen på laptoppen er ved at rinde ud her i hytten. Mens jeg har griflet, har ræven lusket rundt, og sneharen ligeså. Vinden er tiltagende fra nord, og de sidste rester af efterår med snefrit fjeld ved at forsvinde. I dalen ved hytten har jeg holdt øje med en
    flok snegæs og en flok moskusokser, der har haft et stramt program med at tanke depoterne op, inden temperaturen falder yderligere. Om nogle dage er snegæssene trukket sydpå, og moskusokserne har samlet sig i større flokke.

    Vagthavende sygeplejerske har netop kaldt mig ind til klinikken til behandling af en sømand med tandpine, fra ekspeditionsskibet Lauge Koch – ikke helt så dramatisk som mit første opkald, men man ved aldrig, hvad arbejdsdagen bringer på disse kanter.

    Det hele er fantastisk!


    Læs hele magasinet “Tandsundhed”

    Magasinet ”Tandsundhed” er udarbejdet med et ønske om at højne sundheden. Ikke bare tændernes sundhed, men hele kroppens sundhed. Her kan du læse og downloade hele magasinet med samtlige de artikler om tandsundhed, sammenhængen mellem mundens og kroppens sundhed samt gode råd.


    ×
    Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu