Behandlinger

  • “Sunde tænder hele livet”
  • “Sunde tænder giver dig
    en lidt bedre livskvalitet”
  • “Hos os er du i de bedste hænder”

Dine egne tænder – hele livet. Et realistisk mål for langt de fleste, der jævnligt modtager kvalificeret behandling og vurdering af deres tænder i Tandlægehuset, hvor langsigtede behandlingsplaner er en naturlig del af dit besøg.

Vi laver løbende status på dit tandsæt og finder sammen med dig frem til den rette behandling. Planen for behandlingen af dine tænder kan ofte opdeles i flere faser: En akut, hvor evt. smerter og generende tilstande afhjælpes, en fase hvor caries og tandkødsproblemer afhjælpes, og endelig en plan for den fase hvor tandsættet forstærkes, og hvor der tages store hensyn til det æstetiske resultat.

Almene behandlinger

5 vigtige råd

1. Børst altid dine tænder inden du går i seng, og når du står op med en fluortandpasta.

2. Sørg for at få dine tænder efterset regelmæssigt, da du ikke selv kan mærke noget, inden det er for sent.

3. Undgå at drikke sodavand, juice, saftevand mellem måltiderne.

4. Træk ikke slikkeriet og drikkeriet af sukkerholdige og sure drikke i langdrag - få det overstået hurtigt. Ellers arbejder syren og bakterierne hele tiden.

5. Alle former for misbrug giver dårlige tænder - det gælder også tobak.

Rodbehandling

I nogle tilfælde er vores eneste måde at behandle smerter fra følsomme eller revnede tænder at fjerne nerven - selvfølgelig under optimal bedøvelse. Vi kan også være nødt til at lave en rodbehandling, hvis din tand har været udsat for et slag, som har skadet nerven.

Endelig kan det være nødvendigt at rodbehandle en tand, selvom den ikke giver symptomer. Det sker ikke helt sjældent, at en kronisk betændelse, som har været helt smertefri, viser sig tilfældigt ved en røntgenundersøgelse. Behandling af dette er nødvendigt og nye undersøgelser har vist, at det er af meget stor betydning for din generelle sundhed. Ubehandlede tænder med kronisk betændelse kan inden visse operationer kræves fjernet før indgrebet, idet de udgør en risiko for komplikationer.

Implantater

Det er ikke rart at miste en tand - eller hele tandsættet for den sags skyld. Udover den forringede tyggeeffekt kan man opleve manglende velvære og en negativt ændret selvopfattelse. Men behandling med et eller flere tandimplantater kan forbedre din livskvalitet og er ofte det rigtige valg ved tandtab eller i tilfælde af løse proteser, som fungerer dårligt. Et implantat er en ny tandrod i titanium, der gør det muligt for os at genskabe funktionen og udseendet af en eller flere mistede tænder.

Ligesom den naturlige rod giver implantatet en stabil og sikker støtte til den nye tand eller protese. Hvis man mister en tand, svinder knoglen i området. Drejer det sig om flere tænder, kan det ændre hele ansigtets udseende betydeligt. Med implantater kan vi genopbygge dig med stort set samme udseende, følelse og funktion. Konceptet blev udviklet i Sverige for mere end 35 år siden, og de første implantater, der blev sat i, fungerer stadig den dag i dag.

Behandling

Der findes flere forskellige behandlingsmuligheder. Vi kan erstatte en enkelt tand, flere fortænder eller flere kindtænder med implantater. Vi kan også lave en fastsiddende bro på implantater i en hel tandløs kæbe eller en aftagelig tryklåsprotese, der sidder på implantater.

Indsættelse af implantater foregår under lokalbedøvelse og er en meget skånsom operation, som oftest opleves helt uden ubehag. De nye tænder udformes, så de passer til dine egne tænder i både farve, størrelse og form.

Paradentose

Paradentose er de løse tænders sygdom og en de hyppigste folkesygdomme. Sygdommen kan ramme os alle, men heldigvis kan vi gøre meget for at forebygge den. Paradentose skyldes et sammenfald af forskellige omstændigheder, og der er flere faktorer, der spiller en rolle. Vi ved i dag, at der er specielt 2 forhold af afgørende betydning for udvikling af sygdommen: Manglende mundhygiejne og tobak.

Forebyggelse
Med en tip-top mundhygiejne og intet tobaksforbrug er du selv god på vej til at undgå paradentose. En god mundhygiejne fjerner plakken - dvs. de bakterier, der sætter sig fast på tænderne og som kan forårsage først tandkødsbetændelse og siden paradentose. Det er af afgørende betydning for forebyggelse af tandkødssygdomme, at man renser overgangen mellem tænder og tandkød - HELE vejen rundt om tanden. Det vil i praksis sige, at man ikke kun skal børste grundigt men også være omhyggelig med at rense mellem tænderne hver dag med tandtråd. Der kan evt. suppleres med tandstikkere. Det er nemlig ofte lige præcis MELLEM tænderne, at paradentose opstår.

Behandling
Tandkødsbetændelse viser sig bl.a. ved blødning og meget rødt tandkød og kan forholdsvis nemt behandles. Det er nødvendigt med en professionel tandrensning og en god instruktion, så man er i stand til at ændre sine hygiejnevaner. Hvis det er gået galt, og man har fået paradentose, kan tandlægen eller tandplejeren måle fordybede lommer mellem tænder og tandkød. Der kan være pusflåd og blødning, dårlig ånde samt tab af knoglevæv, som bevirker, at tænderne løsner. En ubehandlet paradentose kan medføre, at man bliver tandløs.

Behandling af parodontose kan strække sig fra regelmæssige mindre parodontose behandlinger til større operationer - naturligvis under lokalbedøvelse-, måske medicin eller andre behandlingsformer. Hvis det er nødvendigt med en parodontoseoperation skal man vide, at tænderne bagefter i nogle tilfælde ser længere ud, da det er nødvendigt at fjerne noget tandkød. Det er ikke enkelt at blive paradentosefri igen, så det er vigtigt at forebygge det. Hvis du alligevel har været uheldig og har fået parodontose, kan vi hjælpe dig på mange måder. Parodontose kræver et godt samarbejde mellem patient og behandler, idet der ofte skal kontrolleres og hjælpes med gode tips om fortsat god mundhygiejne for at opnå et godt resultat.

Kronebehandling

Endelig er der mulighed for at lave en krone til tanden, som omslutter alle tandens flader med en yderskal af porcelæn. Denne behandling skjuler selv de værste misfarvninger, og forstærker desuden tanden . Princippet for denne fremstilling er som ved en porcelænsfacade, blot kræves der mere plads, dvs. der skal slibes mere af tanden, end ved de ovennævnte metoder.

Kosmetiske behandlinger

Tandblegning

Fra naturens side er tændernes farve almindeligvis gullig-hvide. Nogle tænder er imidlertid mere gullige end andre - enten på grund af tandens indre struktur eller på grund af misfarvning fra tobak, kaffe, te og rødvin.

En grundig tandrensning kan dog fjerne mange af disse misfarvninger.

I dag ved vi, at fx et længerevarende tobaksforbrug giver en mere permanent misfarvning af tænderne. Dybereliggende misfarvninger kan også have andre årsager - eksempelvis fordi der er dårligt mineraliserede områder på emaljen, fordi en skadet tand har en død nerve, eller fordi en allerede rodbehandlet tand har efterladt en blågrå farve. Disse misfarvninger kan ofte bleges. Det sker enten hos tandlægen eller hjemme ved hjælp af et blegesæt. Blegning er en veldokumenteret metode og har været anvendt i USA siden midten af 1980'erne.

Behandling med blegning
Når tandlægen har sikret sig, at tænder og tandkød er sunde og velegnede til blegning kan blegebehandlingen indledes. Blegningen kan enten laves som klinikblegning eller som hjemmeblegning med skinne. Ikke alle tandsæt er lige velegnede til blegning, hvorfor det er vigtigt indledningsvis at få en snak om det forventede resultat.

Ved skinneblegning sover du nogle nætter med en ganske tynd plastskinne på tænderne med blegemiddel i. Ved klinikblegning udføres behandlingen på klinikken i løbet af 1-2 timer. Det er vigtigt at følge vores anvisninger nøje og at gå til kontrol. Resultatet forventes at holde i 3-5 år afhængig af efterfølgende påvirkninger fra tobak, kaffe og te m.m. Skinnerne kan gemmes og genbruges, selvom der går flere år, hvis du senere ønsker at give din tænder et brush-up.

Andre muligheder for lysere tænder
Hvis misfarvningen ikke kan klares med blegning, har vi andre muligheder:

Tandfarvet plast: Vi kan dække den misfarvede tandoverflade med tandfarvet plast. Dette er forholdsvis billigt. En mere langtidsholdbar løsning er en porcelænsfacade.

Porcelænsfacade: Det er også muligt at lave en tilpasset, tandfarvet porcelænsskal, som sættes fast på tanden. Det kaldes en porcelænsfacade, og den er generelt stærkere og mere form- og farvestabil end plast - men til gengæld også dyrere. Ved denne behandling laver vi et aftryk af tanden, som sendes til fremstilling på laboratorium. Porcelænsfacaden sættes fast på tanden på samme måde som plasten.

Ny
patient?

Åbningstider
Mandag 08:00 – 16:30
Tirsdag 08:00 – 16:30
Onsdag 08:00 – 16:30
Torsdag 08:00 – 16:30
Fredag 08:00 – 16:30

Tandlægehuset
Skelvænget 4
5610 Assens

+45 6471 1276
assens@oris.dk
×

Menu