Plastfyldninger

Hvis du har knækket en tand eller har huller eller revner i tænderne, vil vi oftest behandle det med en plastfyldning, da plast er et stærkt materiale, der giver et æstetisk flot resultat.

Plastfyldningens mange fordele

Der er mange fordele ved plastfyldninger. Primært er en plastfyldning både flot og stærk. Den største fordel ved plastmaterialet er dog, at plasten har en limende effekt. Det vil sige, at plastmaterialet binder sig til tanden, hvilket betyder, at man ikke behøver at bore så meget af den sunde tand for at få fyldningen til at sidde ordentlig fast. Desuden har en plastfyldning næsten samme farve som din naturlige tand. Vi gør os meget umage for at udvælge den korrekte plastfarve, så du får det mest optimale resultat. Da plastmaterialet ovenikøbet er let at forme efter den naturlige tand, vil det også føles naturligt i munden.

Plastfyldninger

Plomber og sølvfyldninger er et overstået kapitel

Tidligere behandlede man huller i tænderne med bly, også kaldet plomber. Det blev dog forbudt at anvende i 2008 grundet indholdet af kviksølv. Herefter gik man over til sølvfyldninger, som mange af os kender og stadig har i munden. Videnskaben udvikler sig hele tiden og har gjort store fremskridt på dette område, så i dag laves fyldningerne primært i et meget stærkt og holdbart plastmateriale. 

Der er mange gode grunde til, at vi ikke længere beskæftiger os med sølvfyldninger. Når der skulle laves sølvfyldninger, var det ofte nødvendigt at bore meget af tanden væk for at sikre, at sølvet blev siddende i tanden. Denne tankegang strider imod vores ambition om at bevare så meget af de sunde tænder som muligt hele livet. Sølvfyldningen var også forbundet med større risiko for, at tanden på sigt ville revne, og så var der naturligvis også den æstetisk overvejelse, da sølvfyldningerne fremstår meget iøjefaldende i munden. 

Mange vælger at få skiftet deres sølvfyldninger ud med plastfyldninger, både fordi det æstetisk er pænere, men også fordi holdbarheden er bedre med plastfyldninger og dermed nedsættes risikoen for revner i tænderne. Går du med tanker om at få skiftet dine sølvfyldninger eller plomber, så kontakt din tandlæge, så I sammen kan få en drøftelse om mulighederne. 

Efter plastfyldningen

Når du har fået lavet en plastfyldning, vil det være naturligt, at du oplever lidt efterfølgende jag i tanden. Det kan også være, at du i tiden lige efter oplever, at tanden er særligt sensitiv overfor kulde og at du dermed får isninger i tanden. Det er helt normalt, og det aftager igen. Oplever du, at smerten er vedvarende, opfordrer vi til, at du tager kontakt til din tandlæge.

Er du blevet bedøvet i forbindelse med plastfyldningen, anbefaler vi, at du ikke spiser eller drikker, før bedøvelsen af aftaget. Det skyldes ganske enkelt, at der er større risiko for, at du kommer til at bide dig selv i kinden eller bide skævt, når du ikke har føling med munden. Har du fået lavet fyldningen uden bedøvelse, kan du med det samme spise og drikke som du plejer

Hvad bruges plast til?

Plast bruges typisk, hvis du har et hul i en tand eller i forbindelse med en rodbehandling, men det bruges også til opbygning af tænderne, hvis du for eksempel har et lille mellemrum mellem fortænderne, som du ønsker minimeret. Eller hvis du har slået en lille flig af en tand eller har slidte tænder.

Ønsker du at høre mere om plastfyldninger eller plast generelt, så kan du altid tage en snak med din tandlæge. 

×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu