Tandrensning

Selvom du er god til at bruge både tandbørste, tandtråd og mellemrumsbørste har dine tænder med jævne mellemrum behov for en professionel hovedrengøring. Det er nemlig ikke alle bakterier, vi kan fjerne med tandbørsten.

Udover den dejlige fornemmelse af en helt ren mund, kan du også glæde dig over at prisen for en tandrensning altid er godt givet ud. Tandrensningen er med til at sikre sunde tænder og tandkød hele livet.

Tandrensninger forebygger tandsygdomme

Under en tandrensning vil tandplejeren fjerne de bløde belægninger kaldet ”plak” og de hårde belægninger, tandsten, som tandbørsten ikke alene kan klare. Bliver de ikke fjernet, kan det resultere i tandkødsbetændelse, der kan videreudvikle sig til parodontitis. Tandrensninger er i høj grad med til at forebygge tandsygdomme og de regelmæssige besøg hos tandlægen kan bidrage med at opdage begyndende caries eller tandkødsbetændelse i deres tidlige stadier.

Når du har fået foretaget en tandrensning, vil tænderne føles rene og glatte, men du kan også få følelsen af at have fået lysere tænder. Det skyldes at plak og tandsten også er med til at danne misfarvninger, og ved en tandrensning reduceres denne misfarvning.

Hvor ofte er det nødvendigt at få en tandrensning?

Ingen patienter er ens, og ligeledes er ingen tandsæt ens. Det er derfor altid på baggrund af en individuel undersøgelse, at vi giver vores anbefaling for antallet af tandrensninger på årsbasis. 

Ved en tandrensning fjernes som nævnt de hårde og bløde belægninger på tænderne. Det vil sige, at vi renser tandens krone, som er den synlige del af tanden samt de normale og sunde tandkødslommer, som i tandlægeverdenen hedder pocher. Sunde tandkødslommer er typisk under 5 mm og bløder som udgangspunkt ikke. Har du blødende tandkødslommer og er de over 4 mm., så er der ofte brug for det vi kalder en udvidet tandrensning.

 Du kan altid tale med din tandplejer om, hvor tit du bør få foretaget en tandrensning, da behovet kan variere fra person til person. Det vil oftest være en tandplejer, der varetager tandrensningen, da det er deres absolutte spidskompetence. Tandplejeren har typisk fokus på det forebyggende arbejde, hvor tandlægen står for de egentlige behandlinger.

Hvad kan du selv gøre?

For at sikre en optimal tandpleje er det yderst vigtigt at have gode tandplejevaner derhjemme såvel som at møde op hos tandlægen indimellem. Med en grundig tandbørstning to gange dagligt samt brug af tandtråd eller mellemrumsbørste, skaber du de bedste forudsætninger for at holde tandsygdomme væk. Har du spørgsmål til din tandsundhed, eller ønsker du at bestille en tid til en tandrensning, er du altid meget velkommen til at kontakte en af ORIS Tandlægernes klinikker.

Elektrisk tandbørste eller almindelig tandbørste?

Når man skal vælge tandbørste, er det vigtigste, at man vælger en tandbørste, der er forholdsvis blød, og som har mange tætstillede børstehår. Hvis tandbørsten er for hård, kan det både skade tandkødet og give tænderne slibeskader. Men bør man vælge en elektrisk tandbørste eller en almindelig tandbørste?


Er du rød, gul eller grøn?

Sundhedsstyrelsen står bag retningslinjer, der siger, at alle patienter skal kategoriseres som enten rød, gul eller grøn. Et af formålene med retningslinjerne er at motivere patienten til i højere grad at tage et medansvar for sin egen tandsundhed.


×
Smile Design Book tid Ny patient Find tandlæge Menu